Christen in Egypte

Volgens de Egyptische grondwet is de islam de staatsgodsdienst. Bekering is niet verboden volgens de constitutie, maar in de praktijk is bekering van de islam niet toegestaan. Veiligheidsdiensten houden regelmatig bekeerlingen vast. En familieleden straffen bekeerlingen voor het verlaten van het islamitische geloof, vaak door hem of haar af te ranselen of uit huis te zetten. 

De meeste incidenten en aanvallen tegen christenen vinden plaats in het zuidelijke deel van het land – vooral in de dorpen waar de islam conservatiever en radicaler is. Hier hebben imams veel invloed.  

Radicaalislamitische groeperingen zoals de Moslimbroederschap zijn openlijk actief in het noordoostelijke deel van de Sinaï; ook zij vormen een bedreiging voor christenen.

Waarom worden christenen in Egypte vervolgd?   

President al-Sisi spreekt regelmatig positief over de christelijke gemeenschap in Egypte. Het gebrek aan serieuze wetshandhaving en de onwil van lokale autoriteiten om christenen te beschermen, maakt christenen echter kwetsbaar. Ze worden vijandig bejegend en aangevallen door radicale groeperingen.  
 
Sinds het aantreden van al-Sisi wordt er hard opgetreden tegen oppositiegroepen; duizenden critici zijn gearresteerd, gemarteld, verdwenen en berecht. In de strijd tegen extremisme en terrorisme worden berichten op sociale media gevolgd; kritiek op de regering of islam wordt bestraft. De mensenrechten hebben lagere prioriteit en godsdienstvrijheid kan niet worden gegarandeerd; dit heeft grote invloed op de christenen die er wonen. De overheid is terughoudend om de fundamentele rechten van christenen te respecteren en af te dwingen.

Hoe is het leven voor christenen in Egypte?  

Christenen worden geregeld aangevallen door radicale moslims. Schendingen van godsdienstvrijheid en discriminatie van christenen vinden voornamelijk plaats op gemeenschapsniveau. Incidenten variëren van christelijke vrouwen die op straat worden lastiggevallen tot boze moslims die christenen dwingen te verhuizen met achterlating van hun woning en bezittingen. Zelfs het bouwen van een kerk kan leiden tot gewelddadige reacties van moslimgroepen. Dit soort incidenten vinden vooral plaats in het zuiden van Egypte.  

Christenen in Egypte worden vaak behandeld als tweederangsburgers. Ze worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, vooral bij overheidsinstellingen. Christelijke bedrijven kunnen worden geboycot. Christenen worden lastiggevallen vanwege vermeende godslastering. Vooral christenen met een islamitische achtergrond staan onder grote druk van hun familie, de gemeenschap en de veiligheidsdiensten. Velen krijgen te maken met arrestatie, onderdrukking en mishandeling.  

Ontmoet Meral*

“Hij weet dat ik christen ben, toch gaf hij commentaar op mijn kleding. Vervolgens sloeg hij me meerdere malen in mijn gezicht en schreeuwde beledigingen naar mij. Ik diende een officiële klacht in bij de politie. Die liet me niet naar huis gaan, naar mijn zieke zoon, tenzij ik mijn klacht zou intrekken.”

Meral

Meral (30) werd aangevallen in de apotheek, omdat ze tijdens de ramadan geen islamitische kleding droeg. Meral heeft in het echt een andere naam. 

Gizeh piramiden Egypte

Wat doet Open Doors?  

Open Doors werkt met lokale partners samen om de kerk in Egypte te bemoedigen door: 

  • projecten voor weduwen, gezinnen, mannen, vrouwen, jongeren en kinderen.
  • leiderschapstrainingen om leiders van lokale kerken toe te rusten.
  • onderwijs aan kinderen in afgelegen gebieden.
  • medische zorg aan christenen die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg.
Kaart van Egypte

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 47%
Persoonlijk leven 75%
Familieverband 82%
Gemeenschapsleven 68%
Publieke ruimte 71%
Kerkelijk leven 65%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • overheidswantrouwen 

Over Egypte

Regio
Midden-Oosten/Noord-Afrika 

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
9.797.000 (9,1%)

Leider
President Abdul Fatah al-Sisi 

Kerk bloeit ondanks Arabische lente

Al twaalf jaar lang worstelen landen als Syrië en Irak, en in mindere mate ook Egypte, met de nasleep van de Arabische lente en het geweld van IS.

Gebedsapp

Dagelijks worden herinnerd om te bidden voor vervolgde christenen?

Download de GebedsApp en ontvang elke een melding met een actueel gebedspunt uit de vervolgde kerk.

Bid voor Egypte

Ondersteun christenen in Egypte met jouw gebed. Bid je mee? 

  • Bid dat er een einde komt aan het geweld tegen christenen in Egypte.  
  • Wil je ook bidden voor de christenen met een moslimachtergrond? Bid om bescherming en dat ze niet bezwijken onder de druk.   
  • Bid dat Egyptische christenen mogen getuigen van Gods liefde. Bid dat mensen tot bekering komen en Jezus gaan volgen. 

Nieuws uit Egypte

El Minya, Egypte 30 januari 2023

Aanvallers koptische vrouw niet bestraft

Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, […]

Lees meer
St. Bishoy klooster 8 september 2022

Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS 

Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.   De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van […]

Lees meer
Man met smartphone in handen 10 februari 2022

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond. Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”. Gerges was in […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven