Christen in Irak

Iraakse christenen hebben flink geleden toen IS een islamitisch kalifaat probeerden te vestigen in het noorden. De strijders zaaiden dood en verderf, veel christenen kwamen om. Inmiddels is IS grotendeels verdreven, maar toch zijn christenen nog niet veilig. In 2020 en 2021 voerden Turkse strijdmachten luchtaanvallen en grondoperaties uit in het noorden van het land. Christelijke dorpen werden gebombardeerd en sommige christenen sloegen opnieuw op de vlucht voor het geweld. De overheid greep niet in.  

Waarom worden christenen in Irak vervolgd?

De meeste christenen wonen in Noord-Irak, in de Koerdische regio. Door de Turkse bombardementen en de toenemende invloed van radicaalislamitische groeperingen ervaren christenen in deze regio steeds meer vervolging. Zo konden er lange tijd geen kerkdiensten plaatsvinden vanwege de luchtaanvallen.

Bisschop vlucht voor bedreigingen

In Irak is de blasfemiewetgeving van kracht, soms wordt de wet gebruikt tegen christenen – zoals bij de Iraakse bisschop Bahzad Mziri. Een opmerking op social media werd tegen hem gebruikt en hij moest zijn kerkdeuren sluiten en vluchten. 

Geheime gelovigen

In het midden en zuiden van het land houden christenen hun geloof vaak geheim voor de buitenwereld. Op deze manier voorkomen ze intimidatie en discriminatie op het werk, de universiteit of bij het passeren van controleposten voorkomen. Christenen met een moslimachtergrond ervaren intense druk vanuit hun familie en de islamitische gemeenschap. Ze kunnen worden verbannen, het erfrecht en de middelen om te trouwen verliezen, gedwongen worden te scheiden en het contact met hun kinderen kwijtraken. Ook kunnen deze christenen worden opgepakt op grond van de wet op godslastering. Soms worden christenen ervan beschuldigd moslims te willen bekeren. Velen emigreren om die reden, waardoor de kerk een tekort heeft aan volwassen christenen en potentiële leiders. 

Ontmoet Farah

Strijders van IS hebben flink huisgehouden in Irak. Christenen werden verjaagd of gedood, kerken in brand gestoken en dorpen geplunderd. Nu, jaren later, is het land in wederopbouw. De helft van de bewoners keerde terug, scholen zijn weer open en bedrijven functioneren weer. Ook Farah is weer terug in haar vaderland. “Dit is onze plek, hier zijn we opgegroeid. Mijn huis is weer hersteld. We willen hier alles weer opbouwen en verder gaan met ons leven, als God het geeft.”

Wat doet Open Doors? 

Open Doors bemoedigt de lokale kerk in Irak. We werken samen met lokale partners. Zo steunt Open Doors christenen in Irak bijvoorbeeld met:   

  • traumazorg. 
  • discipelschaps- en leiderschapstrainingen voor kerkleiders, moslimbekeerlingen en jeugdpastors. 
  • verspreiding van christelijke materialen en Bijbels.   
  • sociaaleconomische ondersteuning (zoals het verstrekken van microkredieten). 
  • noodhulp en wederopbouw in crisissituaties. 
Kaart van Irak

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 47%
Persoonlijk leven 85%
Familieverband 86%
Gemeenschapsleven 84%
Publieke ruimte 89%
Kerkelijk leven 83%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • tribale vijandigheid
  • overheidswantrouwen
  • georganiseerde misdaad en corruptie

Over Irak

Regio
Midden-Oosten

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
154.000 (0,4%)

Leider
Premier Mohammed Shia Al-sudani

Psalm 16/138

Op de Nineveh-vlakte, waar vroeger IS-strijders dood en verderf zaaiden, zingen nu Iraakse muzikanten een lied. Luister je mee? 

Kerk bloeit ondanks Arabische lente

“De nieuwe generatie jongeren in Irak maakt me blij en trots. Alles aan vernieuwing van onze samenleving komt van hen”, zegt bisschop Daniel met overtuiging.

Bid voor Irak

Het aantal christenen in Irak is afgenomen. De christenen die er nog zijn, worden vervolgd. Bid je mee voor deze vervolgde broers en zussen?  

  • Bid dat er vrede en stabiliteit in Irak komt, zodat christenen kunnen terugkeren naar hun woonplaats en een nieuw bestaan kunnen opbouwen. 
  • Bid voor de christenen die zijn gevlucht. Wil je bidden dat ze ervaren dat God hen helpt? 
  • Bid om bescherming voor de moslims die tot geloof in de Here Jezus zijn gekomen. 
  • Dank voor de kerken die geestelijke hulp, voedsel, kleding en onderdak bieden aan inwoners.  

Nieuws uit Irak

Een volle kerkzaal bij kerstdienst in Erbil 7 december 2023

Iraakse kerken schrappen kerstviering  

De Iraakse kerken hebben alle kerst- en nieuwjaarsvieringen geannuleerd. Dat doen zij uit respect voor de slachtoffers van de dodelijke brand bij een bruiloft in Qaraqosh en voor de slachtoffers in het Heilige Land, bij de strijd tussen Israël en Hamas.   De vieringen zullen beperkt blijven tot gebeden en kerkelijke rituelen, aldus Iraakse kerkleiders die bijeen waren in Erbil (Noord-Irak). Alle andere plechtigheden zijn afgeblazen. Tijdens de bijeenkomst werd een […]

Lees meer
Kerk in Noord-Irak 29 maart 2023

Bisschop in Irak vlucht na bedreigingen

De Iraakse bisschop Bahzad Mziri is door bedreigingen zijn land ontvlucht. Een uitlating op Facebook over de islam werd als beledigend beschouwd en moslims reageerden woedend. De bisschop wordt beschuldigd van godslastering en de kerkdeuren blijven gesloten.  Middle East Concern (MEC) publiceerde onlangs een artikel over deze bisschop van de doopsgezinde kerk in Irak. MEC is een organisatie die christenen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ondersteunt die vanwege hun geloof […]

Lees meer
Simon Visser spreekt op de Open Doors-dag 9 oktober 2022

‘God gebruikt gewone mensen om zijn plan uit te voeren’

“Het overlijden van Anne van der Bijl doet me meer dan ik dacht”, zei Open Doors-directeur Maarten Dees zaterdag tijdens de opening van de Open Doors-dag 2022 in Barneveld. “Anne’s liefde voor God en zijn werk in de wereld was aanstekelijk. Anne was een echte evangelist: hij greep iedere kans aan om te vertellen over Jezus. Hij was een inspirerend en confronterend voorbeeld.´  Daaruit leren we, aldus Dees, “dat we […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven