‘Vertel de wereld wat we doormaken’


Aisha (28) woont in Kano, een staat in het noorden van Nigeria. In deze staat wordt de sharia nageleefd. Het gebied waar Aisha woont, heeft bovendien te maken met militant geweld van Fulani-herders.

“Mijn man en ik lagen te slapen, onze kinderen lagen in de kamer naast ons. Ineens hoorden we een vrouw ergens verderop in de compound huilen. Fulani-herders hadden ingebroken en haar man ontvoerd. We gingen kijken”, begint Aisha. “Toen we de deur openden, vielen er ook herders bij ons binnen. Ze wilden geld. We zeiden dat we dat niet hadden. Toen zagen ze een Bijbel in de kamer liggen en gingen ze er vanuit dat mijn man pastor was. ‘Daarom moeten we je meenemen’, zeiden ze.”

Zo’n tien mannen blijven achter bij Aisha en de kinderen. Ze dwingen haar tot seks. “Eén man verkrachtte me, en daarna een tweede. Vervolgens pakten ze alle waardevolle spullen die ze zagen liggen en vertrokken”, herinnert Aisha zich.

Herbeleving
“Ik dacht dat ze mijn man hadden vermoord, maar een paar uur later kwam hij weer thuis.” Aisha is getraumatiseerd door de heftige gebeurtenissen. Telkens als ze alleen is, beleeft ze de verkrachting opnieuw. “Ik voelde zoveel haat tegenover hen. Er is één man in onze gemeenschap die erg lijkt op één van de mannen die me verkrachtten. Als ik hem zag, kwam de haat weer boven.”

Traumazorg
Mede door traumazorg van Open Doors krabbelt Aisha uit het dal. Het helpt haar er met vrouwen over te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. “Na afloop begon ik rust te ervaren in mijn gedachten. God heeft beloofd dat er een dag komt waarop Hij alle tranen van onze ogen wist: alle pijn en zorgen die we hebben moeten doorstaan. Ik wil dat iedereen weet die hetzelfde heeft meegemaakt als ik, dat God ervan weet en dat Hij zegt dat Hij deze situatie ten goede zal gebruiken.”

‘Als vrouwen zijn we zwak’
Aisha vindt het belangrijk dat haar verhaal wordt verteld en dat er aandacht komt voor seksueel misbruik onder vrouwen. “Ik ben niet de enige in mijn gemeenschap die dit is overkomen, vele vrouwen maken dit mee. Als vrouwen zijn we zwak. We hebben niet de kracht ons te verzetten, de aanvallers zijn veel sterker. God heeft jullie hier gebracht om ons verhaal te horen en de wereld te vertellen wat we doormaken in Nigeria.”