Dat het op veel plekken op aarde strafbaar is om christen zijn, weet u waarschijnlijk wel. En dat veel christenen – ondanks alles – de moed hebben openlijk voor hun geloof uit te komen, is ook niets nieuws. Maar wist u dat een geheime gelovige vaak verschillende fases doorloopt vóór hij zover is? Aan de hand van vier waargebeurde verhalen ontdekt u welke fases dat zijn.

Fase 1

De geheime gelovige verbergt zijn geloof voor familie en vrienden

Morium* (19) komt uit een conservatief moslimgezin. Alles in haar leven wordt door gezinsleden gecontroleerd. Ze mag geen telefoon bezitten en de paar vriendinnen die ze heeft zijn ‘goedgekeurd’ door haar ouders. Op een dag ontmoet Morium een christelijk meisje waar ze al snel bevriend mee raakt. Ze kunnen overal over praten, ook over de Here Jezus. Morium krijgt interesse in Hem en sluipt zo vaak ze kan van huis weg om naar christelijke bijeenkomsten te gaan.

Onlangs bekeerde ze zich tot het christelijk geloof, maar ze houdt dit geheim voor haar familie. “Als mijn ouders hierover horen, zou ik nooit meer het huis uit mogen”, vertelt Morium verdrietig tijdens een jeugdkamp van Open Doors. “Mijn ouders weten ook niet dat ik hier ben, ik heb tegen ze gelogen. Ik wil de Here Jezus heel graag nóg beter leren kennen, maar ik weet niet goed hoe.” Morium weet niet hoe lang ze haar geloof verborgen kan houden, maar voor nu is het veiliger als ze dat wel doet.

Dit doet Open Doors in deze fase

We organiseren onder andere trainingen waardoor nieuwe gelovigen meer leren over de Bijbel of over hoe ze mogen leven als volgeling van Jezus Christus.

Fase 2

De geheime gelovige vertelt voorzichtig over zijn geloof met een paar mensen

Sinds vier jaar volgt Kabir* de Here Jezus. Lange tijd hield hij zijn geloof verborgen voor zijn islamitische familie – die er prat op gaat islamitisch te zijn. Maar naarmate hij de Here God beter leerde kennen, groeide het besef dat hij zijn mond niet langer kon houden. “Ik groeide in mijn relatie met de Here Jezus en dacht: ‘Waarom zou ik iets geweldigs als dit verborgen houden voor mijn geliefden?’”

Kabir besloot zijn vrienden en familie stukje bij beetje het goede nieuws over de Here Jezus te vertellen. Die reageerden eerst met ontzetting, maar na verloop van tijd accepteerden ze zijn bekering en kregen ze meer belangstelling. Kabirs ouders wonen ver weg en weten nog van niets. Kabirs broers en zussen vertellen hen bewust niets, maar Kabir hoopt en bidt dat hij zijn ouders binnenkort ook over het evangelie mag vertellen.

Dit doet Open Doors in deze fase

Open Doors biedt trainingen aan die christenen voorbereiden op vervolging. Dit gebeurt op basis van de Bijbel en wat daarin staat over wat wij, als volgelingen van de Here Jezus, kunnen verwachten.

Fase 3

De bekering wordt bekend en de (geheime) gelovige ervaart tegenstand vanuit vrienden, familie of autoriteiten

Als de 17-jarige Ruti* haar familieleden vertelt dat ze christen is geworden én een relatie met een christelijke jongen heeft, reageren ze woedend. Ze mishandelen en vernederen Ruti (onder andere door haar haren af te knippen) en laten een sjamaan een drankje voor haar maken om de ‘christelijke geest’ uit haar te verjagen.

Ruti maakt een ongelooflijk zware tijd door. “Ik voelde me wanhopig en dacht eraan zelfmoord te plegen. Terwijl ik zat te huilen, kwam er plotseling een kalmte over me heen. Ik hoorde een stem, die zei: ‘Word rustig. Je hoeft niet te huilen. De Here God accepteert je zoals je bent. Hij weet wat er aan de hand is. Je betekent zó veel voor Hem.’” Na een paar maanden weet Ruti te ontsnappen en vlucht naar een ander dorp. Nu woont ze bij christenen die haar steunen. Ruti droomt ervan andere mensen iets te leren vanuit de Bijbel.

Dit doet Open Doors in deze fase

Waar het kan proberen we een nieuwe christen in contact te brengen met een lokale (huis)kerk of medegelovigen zodat hij een plek heeft om te leren, te praten en te schuilen, als dat nodig is. Ook geven we trainingen of bieden we een microkrediet aan die een christen helpt in zijn eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Fase 4

De gelovige deelt zijn geloof openlijk met zijn omgeving

Katharina* is al van jongs af aan gehoorzaam aan haar vader, een vooraanstaande islamitische leider. Pas als ze trouwt met haar atheïstische man, raakt ze aan het twijfelen over de islam. Haar man is namelijk erg sceptisch over religies; hij stelt haar ouders veel vragen omdat hij zich tot de islam moet bekeren om met Katharina te kunnen trouwen. Zijn vragen leiden ertoe dat ook Katharina vragen begint te stellen. Ze gaat op onderzoek uit en krijgt een Bijbel in handen. Zodra ze daarin begint te lezen, ziet ze al haar vragen beantwoord. Katharina deelt haar ontdekkingen met haar echtgenoot en beiden bekeren zich tot het christelijk geloof.

Dit heeft voor beiden grote gevolgen: ze worden vervolgd door hun familie en werkgevers. Uiteindelijk ontvluchten ze tijdelijk hun land. Inmiddels is het stel weer teruggekeerd om daar Gods werk te doen. Katharina heeft geen contact meer met haar familie, maar ze klampt zich vast aan het vertrouwen in de Here Jezus en blijft voor haar familie bidden. Zij en haar man zijn een huiskerk gestart waar ze geheime gelovigen samenbrengen om samen de Here God te aanbidden.

Dit doet Open Doors in deze fase

Voor Open Doors blijft het niet altijd bij alleen een training. Waar mogelijk trekken we – in het kader van discipelschap – langere tijd met een christen op. Zo hopen we ertoe bij te dragen dat de kerk daar zelf haar werk kan (gaan) doen.

* schuilnaam