Op de Ranglijst Christenvervolging 2021 zijn vier nieuwe landen te vinden. Niet zulk mooi nieuws, maar we willen het wel delen om bewust te worden van de situatie waarin onze broeders en zusters in die landen verkeren.

De vier nieuwkomers zijn: Mexico, Democratische Republiek Congo, Mozambique en de Unie der Comoren.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Mexico

De toegenomen druk op christenen in Mexico is voornamelijk te wijten aan de georganiseerde misdaad. Criminelen hebben van de coronacrisis gebruik gemaakt om hun invloed te versterken en uit te breiden. Dit maakt christenen kwetsbaarder en leidde tot geweld tegen hun gemeenschappen.

Autochtone leiders gebruiken de pandemie ook als dekmantel om druk uit te oefenen op christenen die niet bereid zijn hun tradities te volgen.

In andere delen van het land speelt seculiere onverdraagzaamheid een rol. In bepaalde gebieden verzetten radicale groeperingen zich actief tegen christenen en kerkelijke activiteiten.

Mexico

Democratische Republiek Congo

Extreem geweld en wetteloosheid hebben de overhand in dit land.
Jihadisten en andere gewapende groeperingen bezorgen inwoners veel leed, vooral onder christenen.

Leiders van deze groeperingen proberen invloed uit te oefenen op wat er in de kerken wordt gepredikt. Ze kidnapten een kerkleider en maakten hem duidelijk wat hij wel en niet kon zeggen in zijn preken. De regering legt de gemeenten eveneens veel beperkingen op.

Meer over Congo

Democratische Republiek Congo

Mozambique

De veiligheidssituatie voor christenen in Mozambique is sterk verslechterd. De groepering Ahlu Sunna wa-Jama’ah is verbonden met Islamitische Staat en wil een kalifaat vestigen in dit Afrikaanse land. Ze vielen kerken en scholen aan waarmee ze tienduizenden christenen dwongen het noorden te ontvluchten.

Het conflict breidt zich uit zodat het leger noodgedwongen enkele strategische posities moet opgeven.

Christenen worden ook geconfronteerd met vervolging door drugskartels die de jeugdleiders in de kerk onder druk zetten.

Mozambique

Unie der Comoren

In deze eilandstaat in de Indische Oceaan is duidelijk sprake van toenemende druk op christenen. De regering verklaart openlijk dat er geen godsdienstvrijheid kan zijn voor de inwoners van de Comoren.

Iedere christen die in het openbaar het evangelie verkondigt kan worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Meer over de Unie der Comoren

Unie der Comoren