Meer misstanden in voormalige oorlogsgebieden, escalerend geweld in Afrika, en drugskartels die in het machtsvacuüm van zwakke overheden in Latijns-Amerika springen.

De opmerkelijke stijgers van de Ranglijst Christenvervolging 2021 zijn Colombia, Turkije, Irak en Nigeria.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Colombia

Colombia stijgt fors en belandt met elf stappen omhoog op de 30e plaats van de ranglijst.

Criminele groeperingen van paramilitairen voeren de druk op christenen in het land op. Dit komt vooral veel voor in regio’s waar verkiezingen plaats vinden.

Colombia

Turkije

Turkije maakt een flinke stijging door van de 36e naar de 25e plaats op de ranglijst.

Meldingen van aanslagen op kerken en christenen in Turkije zijn flink toegenomen, twee christenen werden vermoord. De overheid heeft een aantal gelovigen gearresteerd, en blijft christelijke immigranten het land uitzetten.

Onder leiding van president Erdogan nam de Turkse regering het besluit om de iconische Hagia Sophia in hartje Istanbul om te bouwen tot moskee. Een persoonlijk prestige project van de president die zich laat leiden door een nationalistische agenda gefundeerd op islamitische waarden. Het oorspronkelijke gebouw was eeuwenlang in gebruik als Grieks-Orthodoxe kerk. Christelijke gemeenschappen in heel Turkije hebben grote zorgen geuit over dit besluit.

Meer over Turkije

Turkije

Irak

Irak stijgt vier plaatsen, naar nummer 11. In 2020 zijn er opnieuw kerken gesloten in Irak. Christenen werden ontvoerd, bedreigd, seksueel lastig gevallen of vermoord.

Sommige christelijke gezinnen keerden terug naar hun huizen, waar ze eerst door IS uit waren verdreven. Toch gaat vooral de golf van emigratie door. Christenen verlaten Irak vanwege de slechte veiligheidssituatie en de onzekere toekomst.

Irak

Nigeria

Nigeria komt voor het eerst de top-10 binnen, en stijgt dit jaar van de 12e naar de 9e plaats.

Aanvallen op christenen nemen toe. Tussen april en augustus 2020 werden in Nigeria 3.530 christenen vermoord. Islamitische extremisten als Boko Haram en gewapende Fulani herders plegen regelmatig aanslagen op voornamelijk christelijke dorpen.

Het geweld dat zich vanuit het noorden verspreidt, heeft in toenemende mate invloed op het leven van christenen verder naar het zuiden van het land.

De veiligheidstroepen van Nigeria worden onder de huidige regering van president Buhari geïslamiseerd. De praktijk laat zien dat ze er niet in slagen om christenen te beschermen.

Meer over Nigeria

Nigeria