Het was lange tijd onzeker, maar Valentina kan naar huis deze Kerst. Het is een jaar geleden dat zij haar ouders heeft gezien. Ze kan niet wachten hen weer te omarmen. Francisco en Luz, de ouders van Valentina, werken in de lokale kerk in de bergen van Colombia en worden daarom bedreigd.

Lees haar ingrijpende verhaal of bekijk de video.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Geef vervolgde kinderen een hoopvolle Kerst

  • Met 20 euro geeft u vier kinderen een kinderbijbel.
  • Met 40 euro kan een kind deelnemen aan een aansprekend kinderkamp.
  • Met 60 euro ontvangt een jongere onderwijs, bescherming en medische zorg.
  • Met 20 euro geeft u vier kinderen een kinderbijbel.
  • Met 40 euro kan een kind deelnemen aan een aansprekend kinderkamp.
  • Met 60 euro ontvangt een jongere onderwijs, bescherming en medische zorg.

Valentina is thuis met Kerst, maar het is te gevaarlijk om te blijven

Occultisme houdt de plaatselijke bevolking in zijn greep en het is de inheemse leiders er alles aan gelegen dit in stand te houden. Daarom moesten Francisco en Luz, de ouders van Valentina, een moeilijke keuze maken: Valentina onderbrengen in een opvangcentrum ver bij hun dorp vandaan. Daar is zij veilig en krijgt zij christelijk onderwijs.

“Jezus moest ook als kind al vluchten voor Zijn leven”, vertelt Francisco, “en wij treden in Zijn voetspoor.” Hij ziet in zijn dochter Valentina de volgende generatie evangelisten. Zij is vastbesloten het evangelie bekend te maken bij de inheemse bevolking van Colombia. Dankzij het opvangcentrum heeft Valentina een thuis ver van huis en wordt zij omringd met liefde, zorg en warmte.

“Wij betalen een hoge prijs, maar het is het waard”, vertelt Francisco. “God heeft ons duidelijk gemaakt dat wij hier moeten blijven om aan alle mensen het goede nieuws bekend te maken. We hebben een moeilijk besluit moeten nemen“, zegt Francisco, “en we missen Valentina elke dag in ons gezin. Maar het was niet veilig meer om Valentina thuis te houden. De kans was heel groot dat zij ontvoerd zou worden. Daarom hebben we met pijn in ons hart besloten Valentina naar een opvangcentrum te brengen ver bij ons vandaan.”

Luz en Francisco en Luz (ouders van Valentina)
Luz en Francisco (ouders van Valentina)

Was het dan niet beter om te stoppen met dit gevaarlijke werk? “God houdt van alle mensen, omdat Hij hun Maker is”, reageert Luz op deze vraag. “Hij houdt ook van onze broeders en zusters die aan hekserij en voorouderverering doen. Onze missie is hen bekend te maken met de liefde van Jezus Christus Die als kwetsbaar kind kwam om te dienen. En ook Jezus moest vluchten voor Zijn leven, toen Hij nog maar een baby was.

Wij volgen in zijn voetspoor, ons volledig bewust van onze kwetsbaarheid in deze vijandige omgeving. Maar God zal met ons zijn, in leven en in sterven. Dus blijven wij hier en proberen elke dag te dienen.

Gelukkig weten we dat Valentina het goed heeft in het opvangcentrum. Ze krijgt daar liefde, warmte, zorg en Bijbels onderwijs. Ze wil zelf ook evangelist worden’, besluit vader Francesco met gepaste trots in zijn ogen. ‘Het is pas echt kerstfeest als we Valentina weer in onze armen kunnen sluiten.”

Bestel de adventskalender

Maak kennis met de omgekeerde adventskalender van Open Doors: de kalender waar je niet iets uithaalt, maar iets instopt!

Voor elk vakje dat je openmaakt, plak je een munt terug. Aan het einde van de maand heb je dan een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Daarmee helpen we kinderen die het moeilijk hebben omdat ze geloven.

Je krijgt ook een boekje bij de adventskalender. In dit boekje staan onder andere verhalen van kinderen die vervolgd worden, mooie opdrachten en een spannend luisterverhaal.

Ga jij de uitdaging aan om je kalender vol te plakken?

Ja, ik bestel de adventskalender!

Adventskalender 2022

Rapport ‘A Generation at Risk’

Wat betekent vervolging voor een kind? Wat doet het met een jongere als hij om zijn geloof buiten de groep valt? Welke invloed heeft vijandschap tegen geloof op de ontwikkeling van een zoekende puber? Op dat soort vragen stortte Open Doors-onderzoekster Helen Fisher zich afgelopen jaar. Ze sprak met ouders, kinderen en kerkelijk leiders en bracht in september de resultaten in het rapport ‘A Generation at Risk’ naar buiten.

Enkele bevindingen uit het rapport

  • Het beperken of wijzigen van leerwegen voor christelijke jongeren vermindert hun kansen zich te ontplooien.
  • Kinderen weghouden van hun christelijke ouders betekent dat zij niets meekrijgen van het christelijk gedachtegoed en berooft hen van hun belangrijkste bron van emotionele veiligheid.
  • Doelgerichte religieuze vervolging van jongeren beschadigt relaties tussen de verschillende generaties.
  • In bijna een kwart van de landen waar christenvervolging plaatsvindt, staan christelijke meisjes bloot aan seksueel misbruik of dwang, met schaamte en stigmatisering als gevolg.

Download het volledige rapport