De onrust in het Midden-Oosten haalt nog zelden de voorpagina’s van de kranten. Maar dat wil niet zeggen dat vrede en veiligheid er zijn weergekeerd. Syrische en Iraakse christenen hebben te maken met een ernstige crisis.

De christelijke gemeenschap is door het geweld van de afgelopen jaren enorm uitgedund. Het Midden-Oosten dreigt zijn eeuwenoude religieuze verscheidenheid te verliezen.

Tweederangs burgers

In Irak wonen ruim 200.000 christenen te midden van een islamitische meerderheid van zo’n 40 miljoen moslims. Christenen worden vaak als tweederangs burgers behandeld, kerken blijven doelwit van aanvallen en kinderen worden soms geweigerd op school.

Het land staat op de 15e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. In Syrië, op de elfde plaats van de ranglijst, is het weinig beter. Bekering tot het christelijk geloof leidt niet zelden tot uitsluiting, haat en vervolging.

Kerk als ‘centrum van hoop’

In de huidige crisis steunen christenen hun landgenoten, zonder partij te kiezen voor het ene of andere kamp. Op die manier willen zij werken aan meer stabiliteit in hun door geweld vernielde regio. En Open Doors steunt de kerk in het Midden-Oosten met uiteenlopende projecten.

Kerken veranderen in ‘centra van hoop’, waar de verarmde bevolking terecht kan voor voedselhulp. De meest kwetsbare mensen krijgen een winterpakket (brandstof, kleding of dekens). Kerkleiders, hulpverleners en gezinnen ontvangen traumatraining.

Open Doors biedt daarnaast beroepsopleidingen aan en verleent microkredieten om christenen minder afhankelijk te maken van externe hulp. Ook worden Bijbels en christelijke boeken uitgedeeld, zodat christenen kunnen groeien in geloof en Bijbelkennis.

Wat kun jij doen?

  • Voor 30 euro geef je 2 Bijbels cadeau,
  • voor 60 euro een winterpakket (met brandstof, kleding en dekens),
  • en voor 100 euro wordt er voedselhulp via een lokale kerk georganiseerd.

Maak jouw gift over door op onderstaande button te klikken. Hartelijk dank!