‘Onze uitdaging ligt in het helen van gebroken mensen’


Ooit een van de meest stabiele landen in het Midden-Oosten waar christenen veilig konden leven, nu al jarenlang in de hoogste regionen van de Ranglijst Christenvervolging: Syrië staat op plaats 11. Kerken vormen een licht in de duisternis van de burgeroorlog die al jarenlang woedt. Eén van de kerken die hulp biedt aan oorlogsslachtoffers is de kerk van pastor Edward uit Damascus.

“De gevechten en bombardementen zijn voorbij. Dat is een grote opluchting voor iedereen”, schetst hij de situatie in de Syrische hoofdstad. Toch plaatst hij een kanttekening. “De omgeving mag dan veilig zijn, mensen zijn er nauwelijks meer. Mensen hadden de hoop dat na het eindigen van de oorlog de toekomst er weer rooskleurig uit zou zijn. Maar daar lijkt het niet op. Er moet nog heel veel werk worden verzet en als kerk doen we ons uiterste best om de hoop levend te houden.”

Zorg om jongeren
Pastor Edward maakt zich in het bijzonder zorgen over de jongere generaties. Hij schat dat er een complete generatie verloren is gegaan. “We voelen het als onze hoogste prioriteit om jongeren te ondersteunen. Zij hebben zoveel angsten en trauma’s door moeten maken. Daarom moeten we hen helpen waar we kunnen”, zegt pastor Edward.

Center of Hope
Deze hulp wordt bijvoorbeeld gegeven via de kliniek van de kerk. ‘Center of Hope’ heten deze plekken waar mensen terechtkunnen voor zowel medische als geestelijke zorg. Er worden mensen geholpen met gehoorproblemen, maar ook kunnen jongeren er terecht om zich aan te melden voor een (beroeps)opleiding. “We helpen jongeren met school, want dat is een andere uitdaging. Veel jongeren zijn een tijd lang niet naar school geweest.”

Afhankelijk van God
Ook al is er veel pijn en gebrokenheid onder het Syrische volk, pastor Edward houdt hoop voor een betere toekomst. “Ware hoop kan elke uitdaging overwinnen. Die hoop vinden we in het Woord van God en de kracht van de Heilige Geest”, zegt pastor Edward. “Zij laten heelheid en licht herrijzen vanuit de as. Als kerk gebruiken we alles wat we in ons hebben om mensen te helpen, maar uiteindelijk zijn we ons er van bewust dat we afhankelijk zijn van Zijn goddelijke steun.”

Kracht van kerk wereldwijd
Open Doors is al lange tijd betrokken bij de kerk van pastor Edward. De Syrische voorganger is zich er terdege van bewust dat hij door christenen wereldwijd wordt gesteund. “Ik ontving een brief van een vrouw die schreef: ‘Ik heb elke dag voor je gebeden’. Ik wil mijn waardering uitspreken en duidelijk maken dat de Heer jullie gebeden verhoord. We zijn nog steeds in Syrië door de kracht van gebed en door uw steun”, zegt pastor Edward.

“We hebben uw gebed nog altijd nodig”, vervolgt hij. “Ons land is nog niet hersteld. Mensen zijn in rouw, kunnen geen woorden geven aan hun gevoelens. Overal kampen mensen met posttraumatische stress. Ze ondervinden nu de gevolgen van hun lijden in de afgelopen jaren. Vallende bommen zijn niet meer de uitdaging. Onze uitdaging ligt in het helen van gebroken mensen.”

Help pastor Edward

Helpt u pastor Edward en andere Syrische pastors met een gift?
DONEER NU