11-10-2018 - Open Doors

Achter de schermen van de Open Doors-dag (1)

Voordat de deuren van de Jaarbeurs opengaan, wordt er dagenlang hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze dag. En daar doen veel mensen aan mee. Mensen die je op de dag zelf niet ontmoet, maar die er wel voor zorgen dat je stoel klaar staat, dat je de schermen goed kunt zien en dat de kinderen een leuk, eigen programma hebben. Wie zijn die mensen? Maak in deze rubriek kennis met de mensen achter de Open Doors-dag. Vandaag Joël Koster, coördinator van de videoproductie en regisseur tijdens de dag.

Acht camera’s, zeventien mensen en vier maanden voorbereidingstijd: het is allemaal nodig om de Open Doors-dag vast te leggen en alle video’s voor deze dag te maken. Joël is voor het zevende jaar op rij verantwoordelijk voor de beeldregistratie en videoproductie van de dag: “Het is echt een voorrecht om dit elk jaar weer te doen.”

Al in juli is zijn team begonnen met de eerste voorbereidingen. Er moet namelijk een tot op de minuut nauwkeurig uitgewerkt plan komen. Joël: “Dan weten we precies wat er gaat gebeuren, wanneer welke spreker opkomt, welk lied er gespeeld gaat worden en welke video we op het scherm gaan tonen. Het is een mooie uitdaging om de dag (technisch) goed te laten verlopen.”

Mix van techniek en inhoud
Enthousiast gaat Joël verder over de dag zelf: “Wanneer de klok begint met aftellen, zitten we met gezonde spanning in de regieruimte. Maar als het dan eenmaal is begonnen, dan is dat ook weer zo voorbij en is het een en al actie.”

Tijdens de dag zijn Joël en zijn team vooral bezig met de techniek, maar natuurlijk volgen ze ook nauwgezet de inhoudelijke kant van het programma. Op die manier weten ze wanneer er geschakeld moet worden tussen de beelden. Joël: “Als een spreker iets vertelt dat op dat moment heel aangrijpend is, dan willen we die emotie ook overbrengen op het grote scherm in de zaal.”

“De verhalen die we horen, blijven ons als videoteam ook bij. Die raken je vaak diep van binnen”, vertelt Joël.

Op zo’n dag kan er ook weleens iets fout gaan. Joël: “Een enkele keer gaat er wel eens iets mis tijdens de live-registratie, bijvoorbeeld een kleine schakelfout. In de regieruimte zien we dat gelijk, omdat we op alle details gefocust zijn. Maar de mensen in de zaal merken daar gelukkig niet veel van.”

Elke minuut genieten
Al terugkijkend op vorige jaren, merkt Joël op: “Wat mij altijd opvalt is dat zo’n dag razendsnel voorbij gaat. Er zit zoveel voorbereiding in en er zijn zoveel mensen die eraan meewerken. Binnen no time is het weer achter de rug, maar we genieten met z’n allen van elke minuut.”
Joël bezoekt al vanaf zijn twaalfde de Open Doors-dagen. “Dat zoveel mensen deze dag samenkomen om de vervolgde kerk te steunen en van hen te leren, doet me goed. Dat maakt de Open Doors-dag voor mij elk jaar weer een speciaal moment”.

Dit is verhaal 1 in de serie “Achter de schermen van de Open Doors-dag”.