12-10-2018 - Open Doors

Achter de schermen van de Open Doors-dag (2)

Voordat de deuren van de Jaarbeurs opengaan, wordt er dagenlang hard gewerkt aan de voorbereidingen van de Open Doors-dag. En daar doen veel mensen aan mee. Mensen die je op de dag zelf niet ontmoet, maar die er wel voor zorgen dat je stoel klaar staat, dat je de schermen goed kunt zien en dat de kinderen een leuk, eigen programma hebben. Wie zijn die mensen? Maak in deze rubriek kennis met de mensen achter de Open Doors-dag. Vandaag Hadassa*, een van de kinderwerkcoördinatoren.

Hadassa draait al zes jaar mee op de Open Doors-dag. Haar werk begint in april tijdens een vergadering met alle kinderwerkcoördinatoren van de dag. Daar wordt het thema bekend gemaakt waar ze mee aan de slag gaat. “Zo’n kinderprogramma is een mooi middel om de kinderen betrokken te maken bij de vervolgde kerk en dan samen met de kinderen te ontdekken wat zij zelf voor hun leeftijdsgenootjes, die niet in vrijheid leven, kunnen doen”, vindt Hadassa.

Aan de slag
Hadassa is verantwoordelijk voor het uitdenken van het kinderprogramma voor haar eigen groep. Ze legt uit: “We proberen elk jaar om het thema van het hoofdprogramma in het kinderwerkprogramma te verwerken. Dit jaar is het thema 'Eén in Hem' gekoppeld aan gebed. Dat komt bij de bovenbouw elk jaar sowieso terug”.

Op de dag zelf begint Hadassa al vroeg: “We instrueren de kinderwerkers, regelen de laatste dingen en bidden met de kinderwerkers en dan komen de kinderen binnen en gaan we vlak voor 10.00 uur aftellen, waarna we om 10.00 los gaan. En dan gaat het haast vanzelf en komt alle voorbereiding eruit. Vanaf dat moment komt er bij mij altijd een heerlijk gevoel los”.

Extra betrokken
De mooiste momenten zijn voor mij die momenten waarin ik de kinderen actief mee zie doen bij de workshops, wanneer ze met elkaar in gesprek zijn over wat zij voor de vervolgde kerk kunnen doen of als ik ze hoor bidden bij een workshop. Vooral als het gebeden vanuit henzelf zijn. Dat raakt mijzelf ook altijd persoonlijk”.

De Open Doors-dag vliegt voor Hadassa altijd voorbij. “Aan het eind van de dag is het even een kater. De kinderen zijn altijd vrij vlot weg en we gaan dan gelijk opruimen. Alle drukte valt dan van mijn schouders. Ik kies er daarom voor om ’s avonds ook bij het afbreken aanwezig te zijn.”

*Hadassa is niet haar echte naam.