15-10-2018 - Open Doors

Achter de schermen van de Open Doors-dag (3)

Voordat de deuren van de Jaarbeurs opengaan, wordt er dagenlang hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze dag. En daar doen veel mensen aan mee. Mensen die je op de dag zelf niet ontmoet, maar die er wel voor zorgen dat je stoel klaar staat, dat je de schermen goed kunt zien en dat de kinderen een leuk, eigen programma hebben. Wie zijn die mensen? Maak in deze rubriek kennis met de mensen achter de Open Doors-dag. Vandaag Henrich, de podiumcoördinator.

“Zijn de sprekers op tijd achter het podium? Houdt men zich aan de spreektijd? Is de band op tijd?”: het zijn allemaal vragen waar Henrich zich tijdens de Open Doors-dag mee bezig houdt. Als podiumcoördinator is Henrich verantwoordelijk voor alles wat er op het podium gebeurt. Henrich: “Maar het belangrijkste is toch wel de tijdsbewaking.”

Minute-to-minuteplan
Dankzij een minute-to-minuteplan weet Henrich tot op de minuut precies wat er staat te gebeuren.  Zelfs het installeren van microfoons bij de sprekers is ingecalculeerd. Henrich: “Als podiumcoördinator moet je gewoon een aantal stappen vooruitkijken en denken.”

Henrich ziet zijn rol als podiumcoördinator als een mooie uitdaging. Dit jaar doet hij het voor de derde keer. Hij ziet er een stuk minder tegenop als drie jaar geleden: “Uiteraard was vooral de eerste keer wel heel erg spannend. De dag ervoor dacht ik toen: ‘Stel je voor dat het misgaat, wat dan?’ Maar gelukkig ging het goed.”

‘Yes, gelukt!’
Voor Henrich zijn vooral de dagen voorafgaand aan de Open Doors-dag erg druk: het minute-to-minuteplan uit zijn hoofd leren, de generale repetitie, ontmoetingen met de sprekers. De dag voor de Open Doors-dag is vooral een dag ter controle: “Waar zitten de sprekers? Hoe gaat iedereen het podium op?” Ook controleert Henrich voor de zekerheid altijd de headsets nog even, want je moet natuurlijk wel met iedereen kunnen communiceren.

En dan is het eindelijk zo ver: de Open Doors-dag zelf. Henrichs dag begint meestal rond half acht: “Ik ben dan lekker op tijd bij het podium. Vaak neem ik nog een keer alles door, zoals het schema dat ik dan uit mijn hoofd heb geleerd. Ik kijk ook of alle sprekers die het podium opkomen er ook zijn. Kortom: zijn we klaar voor de start?” En dan volgt een van mooiste momenten van de dag voor Henrich: “Als de eerste spreker op het podium staat op precies de juiste tijd, denk ik altijd even: ‘Yes, gelukt!’”

Onze laatste vraag aan Henrich was of je als podiumcoördinator wel kunt genieten van het programma. Volgens Henrich kan dat zeker: “Eigenlijk geniet ik de hele tijd, van de voorbereiding, de spanning, van alles wat er op het podium gebeurt. En daarbij ben ik dankbaar voor de rol die ik daarin mag hebben.”