16-10-2018 - Open Doors

Achter de schermen van de Open Doors-dag (4)

Voordat de deuren van de Jaarbeurs opengaan, wordt er dagenlang hard gewerkt aan de voorbereidingen van deze dag. En daar doen veel mensen aan mee. Mensen die je op de dag zelf niet ontmoet, maar die er wel voor zorgen dat je stoel klaar staat, dat je de schermen goed kunt zien en dat de kinderen een leuk, eigen programma hebben. Wie zijn die mensen? Maak in deze rubriek kennis met de mensen achter de Open Doors-dag. Vandaag Jan Willem, de pianist en muzikaal leider.  

Voor Jan Willem heeft de muziek op de Open Doors-dag één groot doel: “Bezoekers mee te nemen in het grotere verhaal en de urgentie van de boodschap van Open Doors.” Zijn band en hijzelf zijn al vanaf maart bezig om hier op een unieke manier vorm aan te geven. Jan Willem licht alvast een tipje van de sluier op: “Ook dit jaar ligt er een mooi plan klaar.”

Thema en geloofsbeleving
Als pianist en muzikaal leider is Jan Willem onder andere verantwoordelijk voor de liedkeuze. Hij vertelt: “We zoeken samenzangliederen uit die aansluiten bij de muzikale geloofsbeleving van de bezoekers. Dit zijn vaak liederen uit het liedboek, psalmen en gezangen, en opwekkingsliederen. Daarnaast is er een aantal luisterliederen dat het thema versterkt en anders belicht.”

Dit jaar staat Jan Willem voor de uitdaging om het thema ‘Eén in Hem’ in de muziek tot uitdrukking te brengen en dichtbij te laten komen. Hij kijkt er naar uit: “Het podium en de muziek zijn mijn tweede thuis. Over het algemeen ben ik heel relaxt. Aan de andere kant voel ik de verantwoordelijkheid als bandleider altijd.” Maar gelukkig staat er een fantastische groep musici en bandleden naast hem. Jan Willem: “Dat stemt mij altijd rustig. Ze steunen mij op en naast het podium enorm.”

Goed begin is het halve werk
“Wie doet wanneer wat?”: een hele belangrijke vraag voor een pianist en een band. “We hebben een goede voorbereiding gehad, dat maakt dat we allemaal weten wat we wanneer moeten doen.”

Op zo’n grote dag als de Open Doors-dag is het best mogelijk dat iets mis kan lopen. Maar dat valt wel mee, volgens Jan Willem. “Zo goed als alle ‘lastige momenten’ beleven we in de voorbereiding. Die proberen we zo goed mogelijk op te lossen met elkaar, zodat de dag zelf soepel verloop. Zelfs als er op de dag zelf onverwachte dingen gebeuren of er gaat iets ‘mis’, kunnen we dit goed opvangen.”

Jan Willem hoopt dat mensen door zijn muziek aangemoedigd worden samen op de bres voor de vervolgde christenen te staan. Hij sluit af: “Om dat één keer per jaar zo groot te beleven is uniek. De saamhorigheid en kracht geven mij persoonlijk nieuwe moed en noodzaak om te blijven bidden en steunen.”