09-08-2018 - Open Doors

''Een in Hem' als wij samen de Here God zoeken'

Spreker zijn op de Open Doors-dag is nogal een taak. Hoe komt een verhaal tot stand? En spreken voor 8.000 mensen, wat doet dat met je? Jurjen ten Brinke is dit jaar een van de sprekers op de Open Doors-dag. Hij vertelt hoe hij zijn preek voor de Open Doors-dag voorbereidt en wat deze dag voor hem zo bijzonder maakt.

Jurjen, fijn dat je dit jaar weer op het podium staat om uit de Bijbel te delen. Waar kijk je het meest naar uit?
“Het is altijd bijzonder om met zoveel verschillende christenen een gezamenlijk doel te hebben dat alle kerkmuren overstijgt. Samen zingen, samen bidden, samen op scherp gezet worden als we luisteren naar de getuigenissen van broeders en zusters uit de vervolgde kerk. Daar kijk ik naar uit.”

Het thema dit jaar is ‘Eén in Hem’. Hoe blijf je zelf dichtbij de Here Jezus?
“Oei. Dat is wel een dingetje. Het is een voorrecht dat ik in mijn werk zoveel met mensen mag bezig zijn, met hen mag bidden en met hen op zoek ben naar God. Ook moet ik wel veel met de Bijbel aan de slag om me voor te bereiden op allerlei dingen die met mijn werk te maken hebben.

Als ik eerlijk ben kom ik het meest dichtbij de Here Jezus als ik samen met iemand optrek die pas tot geloof is gekomen. Dan help ik hem of haar bijvoorbeeld bij het maken van een Bijbelstudie voor de Iraanse groep in onze gemeente. Ik geef veel maar ontvang ook zoveel. Dat is echt heel verrijkend en dan ervaar ik eenheid in en met Jezus.”

Hoe pak jij het aan: een preek schrijven voor de Open Doors-dag?
“Ik ga eerst een ochtend zitten of wandelen en nadenken over het Bijbelgedeelte dat centraal staat. Dan ga ik schrijven. In die weken die volgen, schaaf ik de tekst bij en voeg ik voorbeelden toe. Gaandeweg wordt de tekst echt deel van mij. Uiteindelijk zit het zo in mijn hoofd, dat ik geen papier meer nodig heb.”

Als je denkt aan de vervolgde kerk en ‘Eén met Hem’: wat is dan het eerste dat in je opkomt?
“Dat ik heel veel van broeders en zusters in de vervolgde kerk kan leren. Ik denk dat zij meer ‘Eén met Hem’ ervaren dan ik dat meestal doe. Omdat ze niemand anders hebben dan de Here Jezus. Ik betrap mezelf er vaak genoeg op dat mijn leven redelijk op rolletjes loopt, hoewel ik een intensieve baan heb. Met alle sociale voorzieningen en vrijheden, geloven we soms dat we de Here God nauwelijks meer nodig hebben.”

Wat maakt de Open Doors-dag anders dan andere dagen waarop mensen samenkomen?
“De grootte van de dag. Het is een voorrecht om met zoveel mensen samen te zijn. Dat doet iets met mij. Het geeft verbondenheid en doet je ervaren dat je er niet alleen voor staat. Het gezamenlijk gericht zijn op het leren van én bemoedigen van onze broeders en zusters van hetzelfde Lichaam van Christus doet iets met je geloofsleven hier en nu. Die ervaring maakt klein en dankbaar. De tijden zijn echt voorbij dat ‘wij’ in Europa en Nederland aan de mensen in de rest van de wereld kunnen vertellen hoe het zit. Het is eerder andersom, we leren van hen en kunnen daar ons voordeel mee doen in ons eigen geseculariseerde land.”