24-08-2018 - Open Doors

‘Zij hebben het nodig dat wij samen voor hen bidden’

Tijdens de vorige Open Doors-dag was dominee Ron van der Spoel niet aanwezig, maar dit jaar is hij er weer bij. Hij reist regelmatig naar de vervolgde kerk. Op die reizen traint hij pastors die dagelijks te maken hebben met vervolging. Toch ziet dominee van der Spoel dat ze staande blijven, juist dankzij onze gebeden. “Het besef dat er voor hen wordt gebeden, geeft hen rust.”

Dominee Ron, fijn dat je dit jaar gastheer bent op de Open Doors-dag. Waar zie je naar uit?

“Waar ik enorm naar uitkijk is om met zoveel mensen bij elkaar rondom de vervolgde kerk te staan. We staan letterlijk om de sprekers heen. Zij vertegenwoordigen de miljoenen vervolgde christenen wereldwijd. Voor hen als sprekers is het een bemoediging: er staan duizenden christenen biddend om hen heen.”

Het thema is dit jaar ‘Een in Hem’. Hoe blijf je zelf dicht bij Jezus Christus?
“Eén in Hem heeft te maken met verbondenheid met de Here Jezus. Ik blijf aan Hem verbonden door elke dag met Hem te beginnen. Ik leg mijn agenda elke dag open en vraag aan God of Hij die dag aanwezig wil zijn in alle gesprekken en activiteiten die ik heb. Ik besef dat ik elke dag van God krijg. En om verbonden, één met Hem te zijn, blijf ik elke dag in gesprek met God.”

Gebed voor de vervolgde kerk is een van de speerpunten van ons werk. We vragen ook vaak aan mensen om te bidden. Jij hebt al vaak vervolgde broers en zussen ontmoet. Werkt dat echt, dat gebed van ons?
“Elke keer als ik tijdens mijn reizen vervolgde christenen ontmoet, zeggen ze: ‘Wij merken dat er voor ons gebeden wordt’. ‘Hoe dan?’, vraag ik hen. ‘We ervaren kracht op momenten dat het lastig wordt.’ Het besef dat er op dat moment voor hen wordt gebeden door christenen wereldwijd, zorgt ervoor dat zij innerlijke rust en kracht ervaren. En omdat ze weten dat er mensen bidden, voelen ze zich niet alleen. Dat geeft verbondenheid! Zij worden uitgespuugd door de samenleving, maar door ons opgedragen aan de Here God. Dat we bij hen komen, naast hen gaan zitten en met hen bidden, voor het land, de kerk en hun eigen situatie, dat maakt echt verschil.”

Je reist regelmatig naar de vervolgde kerk om broers en zussen te trainen. Hoe zie je dat zij de eenheid ervaren?
“Dat vind ik altijd ontroerend om te zien. Tijdens mijn laatste reis ontmoette ik pastors die twee dagen onderweg waren om bij de conferentie te kunnen zijn. Ze reizen niet alleen zo’n lange tijd omdat ze getraind worden, maar juist ook elkaar te ontmoeten. Deze pastors moeten thuis vaak over hun schouder kijken, ze voelen zich niet veilig. Deze conferentie was een veilige plek voor hen. Een mogelijkheid om in vrijheid en veiligheid samen te bidden en te zingen. En dat deden ze, vol passie, elke ochtend.”

Wat is er zo speciaal aan de Open Doors-dag?
“De Open Doors-dag is een dag waar je niet voor jezelf komt, maar voor de vervolgde kerk. Zij hebben het nodig dat wij met elkaar samenkomen om voor hen te bidden. Je kunt thuis bidden, maar juist samen met andere christenen bidden is enorm krachtig. De sprekers zien en horen ruim 8.000 mensen die samen komen om te bidden, voor hen! Deze dag is een getuigenis van onze verbondenheid met de vervolgde kerk. Je zult ontdekken dat je er zelf ook veel aan hebt.”