Mariam

Het verhaal van Mariam

uit Egypte

De Egyptische Mariam heeft alles wat haar hart begeert: vier lieve dochters, een stabiel inkomen en een liefdevolle man, die altijd klaarstaat voor zijn naaste. Tot haar man op een dag wreed wordt vermoord en Mariam radeloos achterblijft. “Waarom heeft God ons verlaten?”

Mariams man wordt vaak bedreigd door radicale moslims, omdat hij christenen helpt in een gebied waar zij zwaar vervolgd worden. Hij trekt zich niets van de bedreigingen aan, maar blijft hulp verlenen aan wie dat nodig heeft. Tot zijn vijanden op een dag besluiten hun bedreigingen waar te maken. “Ze lokten mijn man in een hinderlaag en vermoordden hem”, vertelt Mariam, met tranen in haar ogen. “Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn hele leven stond op z’n kop, niets was meer hetzelfde.”

Waarom, Heer?

Mariam verwijt God dat zij haar man heeft verloren. Ze realiseert zich al snel dat het verlies van haar man niet alleen emotioneel zwaar is, maar ook praktische gevolgen heeft. Het nieuwe schooljaar begint en ze heeft geen geld om haar kinderen van schoolspullen te voorzien. “Waarom heeft God mijn vier meisjes op zo’n jonge leeftijd vaderloos achtergelaten?”, vraagt ze zich getergd af. “Waarom heeft Hij ons verlaten? Is dit wat er gebeurt als je van God houdt en Hem wilt dienen?”

Nieuwe hoop

Carol*, veldwerkster in Egypte, zoekt Mariam en haar gezin op. Ze luistert naar haar verdrietige verhaal en haar vragen aan God. “Ik begrijp hoe je je voelt, maar geloof me: God is jouw hemelse Vader en Hij heeft je nooit verlaten”, drukt ze Mariam op het hart. Met regelmatige pastorale bezoeken en praktische hulp probeert Carol Gods liefde te laten zien. Ze zorgt dat het gezin traumahulp krijgt en een microkrediet, waarmee Mariam een pluimveebedrijf opzet om in haar inkomen te kunnen voorzien.

Mariam vindt langzaam weer nieuwe hoop voor de toekomst voor haar gezin. “Ik heb Gods liefde gezien door jullie liefde, zorg en aanwezigheid”, vertelt ze. “In plaats van Hem de schuld te geven van onze situatie, zijn we Hem gaan aanbidden.” Ze sluit haar ogen en bidt: “God, bij alle moeiten in mijn leven vraag ik U om me te bevrijden van zorgen en angst, en om me Uw vrede te geven.”

* Schuilnaam. De vrouw op de foto is niet Mariam.

Dank- en gebedspunten

  • Dank Dank God dat Hij door Carol liet zien dat Hij Mariam en haar dochters nooit heeft verlaten.
  • Bid met Mariam mee dat God haar bevrijdt van zorgen en angst en haar Zijn vrede geeft.
  • Bid dat Mariam en haar dochters, net als hun vader, getuigen mogen zijn van Gods liefde.
Scroll naar boven