Vian

Het verhaal van Vian

uit Irak

De 35-jarige Vian uit Alqosh zag van dichtbij hoe de terreurbeweging IS Irak binnenviel. Alqosh zelf werd nooit ingenomen door IS, maar de stad bevond zich zo dichtbij de frontlinie dat Vian haar koffers altijd had ingepakt. Klaar om te vluchten. Zij is een van de velen die getraumatiseerd raakten door het heftige geweld in het land.

In Irak is het niet gebruikelijk dat mensen zich voor een trauma laten behandelen. “Onze samenleving ontkent het bestaan van trauma’s. We beschouwen mensen met geestelijke problemen als lui of gek”, vertelt Vian. Zelf had ze door alles wat ze meemaakte moeite in de Here God te geloven. “Als mensen me over Zijn aanwezigheid vertelden, zei ik: ‘En hoe zit het dan met al het lijden, de martelingen, de mensen die ontheemd raken?’ Pas toen ik mijn trauma probeerde te verwerken, ontdekte ik Gods aanwezigheid in dit alles.”

Traumacounseling
Vian ziet dat de behoefte aan traumacounseling groeit. Inmiddels volgt ze zelf een opleiding om mensen met een trauma te helpen. “Ik kan mensen laten zien dat God bij hen is, hen helpen in hun verdriet”, vertelt ze. “Ik ontmoet veel mensen die gewoon iemand nodig hebben die naar hen luistert.”

Vreedzaam samenleven
Vian hoopt dat de inwoners van Irak uiteindelijk weer in vrede met elkaar kunnen samenleven. Dat is niet makkelijk na alles wat er gebeurd is, maar het is een van de belangrijkste dingen die ze tijdens haar opleiding leerde. “Vroeger was ik niet in staat om met bepaalde mensen in dezelfde ruimte te zijn, maar nu wel.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank de Here God dat Vian Zijn aanwezigheid ervaart, ook in het lijden.
  • Bid om zegen als Vian zich inzet om anderen te helpen met hun trauma’s .
  • Bid dat christenen in Irak zich inzetten voor een vreedzame samenleving.

Scroll naar boven