Yusuf uit de Hoorn van Afrika

‘Ik kon de Koran niet langer verdedigen’

Yusuf* (17) is een christen die in de Hoorn van Afrika woont. Hij is een geheime gelovige. Yusuf leeft tussen mensen die niets met het christendom te maken willen hebben. Toch droomt Yusuf ervan om een ambassadeur van de Here Jezus te worden.

Van jongs af aan doet Yusuf wat van islamitische jongens verwacht wordt: hij bidt vijf keer per dag in de moskee en leert onder streng toezicht teksten uit de Koran te reciteren. “Of je nu slim bent of niet, je moet de Koran uit je hoofd leren. Dat was vaak erg moeilijk. Ik vond mijn kindertijd niet leuk. Als andere kinderen buiten gingen spelen, moest ik thuisblijven of naar de moskee om de Koran te bestuderen.”

Onverwachte ontmoeting

Na een paar jaar verhuist Yusuf naar de stad om verder te studeren. Maar hij wordt ziek en ligt een maandlang in het ziekenhuis. Zijn vader vraagt een bevriende familie in de buurt om hulp. Zij nemen Yusuf in huis, zodat hij verder kan herstellen. Wat Yusuf en zijn vader niet weten, is dat dit een christelijk gezin is.

Na een tijdje kan Yusuf weer naar school, maar hij bezoekt het gezin nog een keer tijdens zijn vakantie. Hij merkt dat er dingen zijn veranderd in het huis. “Ik zag teksten aan de muur en kwam erachter dat ze uit de Bijbel kwamen. Ik vroeg me af waarom moslims woorden als deze aan de muur konden hangen. Daarna vond ik ook een Bijbel en andere christelijke boeken. Een paar dagen later nam een van hun zonen me mee om iets te gaan drinken. Hij bekende dat hij christen was geworden en we discussieerden lang over godsdienst. Toen ik weer terug moest naar school gaf hij me Bijbelteksten mee om te lezen.”

Blijdschap om bekering

“Vanwege mijn radicale klasgenoten was het een uitdaging om het christendom te bestuderen. Ik moest veel moeite doen om de Koran én de Bijbel te lezen. Het viel me op dat er grote verschillen zijn tussen deze boeken. Ik probeerde de Koran te verdedigen, maar ik kwam erachter dat ik dat niet meer kon. Na zes maanden besefte ik dat ik moest toegeven dat de Bijbel het ware Woord van God is.”

Als Yusuf zijn christelijke gastgezin weer bezoekt, deelt hij over zijn bekering tot Jezus Christus. “Ze waren zó blij en ze juichten. Ze vertelden me dat de Here God en zijn engelen dat ook op hetzelfde moment deden.” Yusuf laat zich dopen en volgt een discipelschapstraining. Dit alles gebeurt in het diepste geheim.

Geheime gelovige

“Tot op de dag van vandaag weten zelfs mijn ouders niet dat ik christen ben. Het is moeilijk om dat aan ze te vertellen. Het zal een grote schok voor hen zijn en ik in mijn cultuur maak ik hen daarmee tot een schande. Ik wil hen niet op deze manier in de problemen brengen. Voor mezelf en mijn gastgezin is het ook gevaarlijk als ik vertel dat ik christen ben geworden. Op dit moment kan ik tenminste andere christenen in het geheim ontmoeten.”

Ondanks alle moeilijkheden in Yusufs nieuwe leven wil hij niets veranderen. “Vroeger maakte ik me vaak zorgen over mijn toekomst, maar nu ik in Jezus Christus geloof, besef ik dat Hij een plan met ons heeft. Nu werk ik hard en ik vertrouw Hem met de rest. Mijn toekomst leg ik bij de Here Jezus neer.”

Daarom wil Yusuf graag het evangelie met anderen delen. “Het is mijn droom om een ambassadeur van de Here Jezus te worden. Als we met moslims praten en hun vertellen over de Bijbel, zal de Here God hun geloof geven.”

* Schuilnaam en foto ter illustratie

Scroll naar boven