IBAN

Alle betalingen in Europa op dezelfde manier

Sinds 1 februari 2014 verloopt het Nederlandse betalingsverkeer volgens nieuwe Europese richtlijnen. Vanwege de invoering van één Europese betaalmarkt heeft iedereen een internationaal bankrekeningnummer (IBAN) gekregen. Deze betaalmarkt wordt ook wel Single Euro Payments Area (SEPA) genoemd. Onderstaande vragen en antwoorden geven inzicht in wat er is veranderd.

Wat is het IBAN-nummer van Open Doors?
- Het IBAN van Open Doors is: NL08 INGB 0000 007733
- Voor overboekingen vanuit het buitenland is de identificatiecode van de bank (BIC): INGBNL2A

Waar moet ik rekening mee houden bij overboekingen en internetbankieren?
Het oude gironummer (7733) van Open Doors is omgezet naar IBAN. Gebruik voor het overmaken van een gift het IBAN van Open Doors: NL08 INGB 0000 007733.

Zijn iDEAL-overschrijvingen nog steeds mogelijk?
U kunt iDEAL blijven gebruiken voor het geven van giften via internet. Voorlopig is het nog alleen binnen Nederland mogelijk om met iDEAL te betalen.

Waar moet ik op letten bij het invullen van een acceptgiro?
Op de nieuwe acceptgiro vult u niet langer uw oude rekeningnummer in, maar uw IBAN-nummer. Het IBAN van Open Doors is reeds voorgedrukt.
Let op: oude euro-acceptgiro’s worden niet langer door uw bank verwerkt. Bovenaan een nieuwe acceptgiro staat ‘Acceptgiro’, op een oude acceptgiro staat ‘euro-acceptgiro’.

Ik betaal per automatische incasso. Wat verandert er voor mij?
Uw huidige machtiging voor automatische incasso, die u aan Open Doors heeft gegeven, blijft van kracht. Deze machtiging krijgt een uniek machtigingskenmerk. Dit kenmerk kunt u terugvinden in de omschrijving van de incasso op uw bankafschriften. Jaarlijks ontvangt u van ons per brief een vooraankondiging met de data waarop de incasso’s van Open Doors zullen plaatsvinden.

Wat doet Open Doors als incasseren niet lukt?
Als bij eenmalige machtiging het afgesproken bedrag niet kan worden geïncasseerd, dan nemen wij contact met u op. Mocht het incasseren niet lukken bij een structurele machtiging, dan proberen wij het bedrag twee weken later opnieuw bij uw bank te incasseren.

Kan ik nog steeds een machtiging afgeven aan Open Doors?
Nieuwe machtigingsformulieren zullen er iets anders uitzien. Net als bij de acceptgiro vult u niet langer uw oude rekeningnummer in, maar uw IBAN. Voor nieuwe incasso’s geldt een standaard terugboekingtermijn van 56 dagen. Twee weken voordat het eerste bedrag wordt geïncasseerd ontvangt u van ons een vooraankondiging.