Als christelijk opvoeden bijna niet mogelijk is


Christelijk opvoeden heeft sterke Bijbelse wortels. Ouders hebben hierin een grote rol. Geloofsoverdracht is iets wat ouders beloven bij de (kinder)doop of opdragen. In Nederland is geloofsopvoeding voor veel ouders een zoektocht. Maar gelukkig hebben we hier ook de kerk die ons kan helpen, zijn er kinderbijbels beschikbaar en bestaan er organisaties en platforms die ouders ondersteunen of faciliteren in materiaal voor geloofsopvoeding. Maar hoe gaat de geloofsoverdracht als u woont in een land waar christenen worden vervolgd? Waar kerken niet toegestaan zijn?

Hoe het is om het geloof niet of bijna niet te kunnen delen met onze kinderen uit gevaar voor eigen leven, kunnen we ons hier in het Westen niet voorstellen. Toch is dit in sommige landen het geval: aan het openlijk delen van het geloof kleven daar grote gevaren.

Als geloof doorgeven onder druk komt te staan, is dat iets heel pijnlijks. De realiteit van die nood van onze christen broeders en zusters die ouders zijn, willen we hier met u delen. Een greep uit de landen waar geloof doorgeven voor ouders bijna onmogelijk is:

Noord-Korea

Christen-zijn is enorm gevaarlijk in Noord-Korea. Geen enkel geloof (behalve de staatsideologie Juche) wordt daar getolereerd en de enige die aanbeden mag worden is de familie Kim. Net als in veel andere landen die hoog op de Ranglijst Christenvervolging staan, is christelijk opvoeden in dit land geen optie. Ook kerken zijn niet toegestaan, waardoor openlijk geloof belijden niet kan en Jezus Christus’ navolgen niet openbaar kan worden. Christenen leven in het diepste geheim. 

Afghanistan

Het enige toegestane geloof in dit land is de islam. Als ontdekt wordt dat een Afghaan bekeerd is tot het christelijke geloof, worden kinderen bij hun ouders weggehaald en ondergebracht bij moslimgezinnen. Kerken zijn verboden en het bezitten of importeren van christelijke boeken of Bijbels is strafbaar. Het geweld tegen hen is groot. We krijgen zelfs berichten over moord en mishandeling van Afghanen waarvan alleen maar gedacht wordt dat ze christen zijn.

Malediven

De zonovergoten beelden van dit geliefde vakantieland staan in schril contrast tot de harde realiteit voor christenen in dit land. Die zijn er bijna niet en als ze er al zijn, mag dat voor hun eigen veiligheid niet bekend worden. De overheid claimt het land als 100% islamitisch en de sociale controle hierop is enorm. Er is geen ruimte voor andere religies. Zo kan het zijn dat een Malediviër goede vrienden is met iemand, maar van de ander niet weet dat hij christen is. Ouders vertellen hun kinderen uit angst voor ontdekking dan ook niets. Als de autoriteiten erachter komen dat men christen is, worden ouders gedwongen te scheiden en worden hun kinderen in moslimgezinnen geplaatst en heropgevoed. Ook als toerist is het niet toegestaan openlijk over het geloof te vertellen, laat staan een Bijbel mee te nemen.

Mexico

In dit land -waar het grootste deel van de bevolking christen is- wordt een deel van de christenen toch onderdrukt. De vele drugsbendes die de dienst uitmaken onderdrukken kerken die verslaafden willen helpen. Christenen worden mishandeld en soms zelfs vermoord. Christelijke ouders uit inheemse gemeenschappen wordt verboden hun geloof door te geven aan hun kinderen. Men denkt namelijk dat dit schade brengt aan hun cultuureigen identiteit. Ouders die hieraan ongehoorzaam zijn, verliezen de voogdij over hun kinderen of worden zelfs uit de gemeenschap verbannen.

Wat christelijke ouders uit landen van de Ranglijst Christenvervolging wel doen om hun geloof te delen:

  • Ouders bidden voor hun kinderen
  • Ouders leven het geloof zoveel mogelijk voor, zonder woorden maar met daden
  • Ouders doen hun best in het geheim Gods Woord tot zich te nemen en hun geloof op te bouwen

Wat Open Doors doet voor deze ouders:

  • We werken samen met lokale partners om ouders toe te rusten in geloof
  • We geven waar mogelijk online support bijvoorbeeld door het delen van blogs
  • We brengen ouders online met elkaar in contact
  • We delen kinderbijbels uit
Veel van onze activiteiten en support gebeurt in het diepste geheim. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen wij per land niet expliciet benoemen wat wij doen.