Bijbelsmokkelaar John op heterdaad betrapt

‘Wil je je boeken terug?’

Betrapt met een groot aantal Bijbels in zijn koffer, belandde John* in een gevangenis op een politiebureau in het Midden-Oosten. Zijn missie leek te zijn mislukt, maar kreeg een verrassende wending.

“Rond een uur of half tien werd ik aangehouden bij de douane”, vertelt John over zijn arrestatie. Hij is weer terug op Europese bodem en vertelt een collega over zijn reiservaringen. “Op verzoek van de man die me aanhield, opende ik mijn koffer. De man opende een aantal van mijn ‘speciale’ cadeautjes en vroeg voor wie deze pakketjes waren of dat ik ze wilde verkopen. Ik vertelde hem dat ik de cadeautjes wilde weggeven om mensen te bedanken voor het onthaal in hun land.”

In de cel

John zag de douanebeambte denken: “Boeken uitdelen als bedankje? En moet je eens zien hoeveel het er zijn.” Hij nam Johns boeken in beslag en bracht hem voor verder verhoor naar het politiebureau. “Ik werd die nacht urenlang ondervraagd”, herinnert John zich. “Op een gegeven moment zelfs door vijf mannen tegelijk. Ze namen mijn telefoon ook in beslag, maar gelukkig had ik daar geen informatie op achtergelaten. Na alle verhoren stopten ze me in een cel.”

Het lukte John nauwelijks een oog dicht te doen. Rond een uur of drie ’s morgens zag hij een bewaker langslopen die hij aansprak: “Ik vroeg hem wanneer ik terug kon naar mijn hotel, maar hij antwoordde me dat ik op het eerste vliegtuig terug naar huis gezet zou worden.” Het zag ernaar uit dat zijn reis tevergeefs was geweest, bedacht John, terwijl de bewaker een praatje met hem probeerde aan te knopen.

Zieke vader

“De man zei dat ik opviel tussen de anderen. Ik raakte met hem in gesprek. Op een gegeven moment vertelde hij me dat zijn vader ernstig ziek was.” John aarzelde geen moment en vroeg de man of hij mocht bidden voor zijn vader.

“Hij stemde ermee in en ik bad voor de man. Daarna deelde ik mijn getuigenis met hem en vertelde ik hem hoe belangrijk de Here Jezus voor mij is. Uit mijn zak haalde ik een klein Nieuwe Testament.” Terwijl John aan hem uitlegde hoe hij gered kon worden, vond er een plotselinge verandering plaats in het hart van de man. “Hij nam de Here Jezus aan als Zijn Verlosser. Ik had tranen in mijn ogen”, blikt John terug.

‘Ik zag Gods leiding in alles wat gebeurde’

Aan zijn inbeslaggenomen boeken dacht John al lang niet meer, maar zijn nieuwe medegelovige wel: “Hij zei dat hij me wilde helpen bij het oplossen van mijn probleem en vroeg me of ik alleen vanwege de boeken vastzat. Daarna vroeg hij me of ik mijn boeken terug wilde. De situatie werd opgelost en ik kon de boeken weer in mijn koffer meenemen. Rond een uur of acht zette hij me af op het vliegveld.”

Terugblikkend op zijn bijzondere reis, vertelt John: “Vanaf het moment dat mijn koffer werd geopend tot het moment dat ik het vliegtuig weer instapte, heb ik de Here God gedankt”, vertelt John zijn collega.

“Ik ervoer vrede, de vrede van de Here God die alle verstand te boven gaat. Ik zag Zijn leiding in alles wat er gebeurde. Mijn reis verliep compleet anders dan ik me had voorgesteld. Hij besloot het plan om te ‘gooien’ en een ziel te winnen voor het eeuwige leven. Ik was enkel en alleen toeschouwer. Mijn Vader, Here Jezus, U komt alle dank toe.”