Gebedscampagne heeft effect!

Hoe de wereld 'Eén voor India' werd

“Bid alstublieft voor ons land, de druk op de kerk neemt steeds meer toe.” Met zijn dringende vraag lanceert broeder Samuel de gebedscampagne 'Eén voor India' tijdens de Open Doors-dag in 2018. Wat is er sinds die tijd gebeurd? Welke effecten hebben uw gebed en uw steun aan de kerk in India tot nu toe gehad? Hoe schaarde de vrije kerk zich naast de vervolgde kerk?

Evenementen

In 2019 kreeg 'Eén voor India' aandacht tijdens meerdere evenementen in Nederland. Tijdens de Huis van Belle-dag stuurden ruim 150 meiden een foto met bemoedigende Bijbeltekst naar Indiase christenen. Tijdens de New Wine Zomerconferentie maakten ruim 40 kinderen een tekening, werden er 34 bemoedigingen geschreven en bezochten 50 mensen de Geheime Kerk-dienst.

Op de Pinksterconferentie van Opwekking torende een metershoge Open Doors-toren boven het terrein uit. Hier hoorden ongeveer 1.600 geïnteresseerden het verhaal van de vervolgde kerk in India.

Tijdens het Boost Gospelfestival sierde een houten raamwerk de stand van Open Doors. Hier werd aandacht gevraagd voor 'Eén voor India'.

Bidden en bemoediging

'Eén voor India' is een gebedscampagne. Eens in de twee weken ontvangen ruim 1.700 bidders de digitale mail met verhalen uit en gebedspunten voor India. Via opendoors.nl/schrijfacties leverden daarnaast ruim 120 schrijvers een bemoediging in voor hun Indiase broeders en zusters. Hoe dit ontvangen is, vertelde Sabita* tijdens de Open Doors-dag 2019:
 

“We hebben door de gebedscampagne zo veel bemoediging gekregen. Mensen zijn verrast door de liefde die jullie daarmee laten zien. Graag geef ik door dat jullie gebeden en giften echt tot zegen voor ons zijn.”

De gebedscampagne en de politiek

In 2019 gaf Open Doors het rapport ‘We’re Indians too’ uit. In dit rapport werd aandacht gevraagd voor de positie van christenen en andere minderheden in India. Een van de medewerkers van Open Doors vertelt hierover: “Naar aanleiding van het rapport en de aanbevelingen die er deel van uitmaakten hebben ChristenUnie, de SGP en CDA kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld.

Ook konden we het rapport presenteren bij ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken die India en mensenrechten in hun portefeuille hebben. Dit gesprek kreeg een vervolg in een ontmoeting met de heer Douma, de Speciaal Gezant voor Religie en Levensovertuiging ter voorbereiding op een geplande reis naar India. Ook in aanloop van het bezoek van de koning aan India hebben wij gevraagd of mensenrechten inclusief godsdienstverheid onderwerp van gesprek zouden zijn.”

Internationaal

Niet alleen Open Doors Nederland vroeg om aandacht voor India. Ook in andere landen werd gebed gevraagd voor de nummer 10 op de Ranglijst Christenvervolging

In het Verenigd Koninkrijk bracht de toenmalige minister-president Theresa May christenvervolging in India onder de aandacht. Ook in Canada, Frankijk en Zweden werd de situatie in het land bij de regering onder de aandacht gebracht.

In april 2020 plaatste het Amerikaanse Uscirf (Commission on International Religious Freedom) India weer op de lijst van schenders van religieuze vrijheid. Landen die op deze lijst staan doen – volgens de commissie – aan ‘systematische, voortdurende en grove schendingen van religieuze vrijheid’.

* schuilnaam