Roshan en zijn broer zittend bij de deur

Lezen is leuker dan houthak­ken

Houthakken en water halen, veel meer had de zevenjarige Roshan* overdag niet te doen. Totdat hij de kans kreeg om naar school te gaan dankzij steun van Open Doors. “Leren lezen, dat vind ik het leukste dat er is!” 

Samen met zijn broertje Aarush* kan Roshan naar school, in een dorpje diep in het oerwoud in een afgelegen deel van India. Het is een zogeheten ‘bridge school’, gratis onderwijs voor kinderen ongeacht hun religie, van wie de ouders te arm zijn om schoolgeld te betalen. Er zijn ongeveer twintig van dit soort schooltjes in India; het plan is om dat uit te breiden naar vijftig of meer in het hele land.  

Kinderen zittend op vloer aan het tekenen

Dat Roshan weer vriendjes heeft en het in de klas reuze naar zijn zin heeft, spreekt niet vanzelf. Zijn moeder Devi* komt uit een hindoeïstisch gezin. Zij ging in haar jonge jaren al graag naar een naburig christelijk dorp en raakte onder de indruk van wat ze daar in kerkdiensten hoorde over Jezus. Bekering was voor haar nog een stap te ver. Ze bleef offeren aan hindoegoden en betaalde geld voor gebed. 

Devi trouwde en kreeg twee kinderen – Roshan en Aarush. Maar haar man liet haar in de steek, waardoor het gezin aan de bedelstaf raakte. Een ontmoeting met een rondtrekkende zendeling zorgde voor een radicale wending in Devi’s leven.

“Ik besloot de toekomst van mijn kinderen in de handen van de Here Jezus te leggen. Het leven mag onvolmaakt, zwaar en vol ontbering zijn, maar ik verlangde ernaar Christus te volgen en mijn hoop op Hem te vestigen.” 

Devi, moeder van Roshan en Aarush

Verwijten

Die stap had ingrijpende gevolgen, vertelt Devi. “Eindelijk vond ik vrede, ik kon weer vrolijk zijn. Mijn beide jongens veranderden ook. Maar wat ik niet had verwacht, was dat mijn familie me verstootte.” Toen ook haar schoonfamilie alle banden verbrak omdat ze christen was geworden, was Devi de wanhoop nabij. “Ik kreeg het verwijt dat ik de familie te schande maakte. Ik mocht niet meer binnenkomen; ik zou het huis onrein maken door mijn geloof. Het liefst hadden ze de kinderen bij mij weggehaald.” 

De bittere realiteit was, zo vat de jonge vrouw samen, “dat ik nergens meer familie had. Onverteerbaar, maar er was geen weg terug. Ik had Christus aanvaard, omdat ik geloof dat door Zijn genade mijn jongens zullen opgroeien tot sterke en goede mensen.” De afwijzing door haar familie betekende dat Devi haar huis moest verlaten. Ook in andere dorpen was zij als christen niet welkom.  

Toch gloorde er licht aan de horizon. De lange zoektocht naar een plek om te wonen eindigde in een geïsoleerd dorpje in het Indiase oerwoud. Tot haar verrassing ontdekte Devi dat in die buurt meer christelijke families woonden die net als zij verjaagd waren door hun familie en buren. Ze had geen geld om een huis te bouwen, dus maakte ze met haar zoontjes een hut van bamboestengels. Eindelijk een thuis! 

Roshan en zijn moeder houden handen vast

Rijst en dekens 

Devi vond een baantje als schoonmaakster. Het was genoeg om te overleven, maar te weinig om Roshan en Aarush naar school te sturen. Haar situatie en dat van andere christelijke gezinnen in dit gebied, kwam lokale partners van Open Doors ter ore. Onmiddellijk kwamen zij in actie en onderzochten op welke manier deze families geholpen konden worden. “Ik kreeg, net als andere gezinnen, levensmiddelen als rijst, aardappels, suiker en olie, naast dekens, zeep en kleren voor de jongens”, blikt Devi dankbaar terug.  

En daar bleef het niet bij. Met hulp van Open Doors verrees er in het desolate oerwoud een schooltje voor de verbannen dorpsgemeenschap. Met 29 leerlingen inmiddels. “Ik ben zo ongelooflijk gelukkig!”, lacht Devi. “Mijn kinderen kunnen leren, schrijven en zingen. Een gewone school kan ik onmogelijk betalen, maar de bridge school geeft hun de kans om gratis te leren.”  

Zij zijn boodschappers van Gods liefde.

“Hoe kan ik al die broeders en zusters bedanken voor hun financiële steun?! En al die leerkrachten die hun hart openzetten om deze jonge kinderen te onderwijzen en te vertellen dat Jezus van hen houdt? Zij zijn boodschappers van Gods liefde. Ik denk dan vaak aan mijn favoriete Bijbeltekst uit Psalm 106: ‘Loof de HEER, want Hij is goed’. Dat klopt, in elke situatie.”  

* Schuilnaam

Man die kinderen voorleest uit de Bijbel

Hoe een school de harten van mensen verandert

Een hoopvol project voor kinderen in Ethiopië Vervolging gaat niet aan kinderen voorbij. Dat weten Fasil* en Ezana* (7) maar al te goed. Op school werden ze gepest, geslagen en gediscrimineerd. Totdat er, met steun van Open Doors, op het terrein van de kerk een eigen school kwam. “De impact van deze school reikt verder dan alleen het onderwijs. Het heeft de harten van de gemeenschap veranderd.”  Fasil & Ezana […]

Lees dit verhaal
Meisje bij een schoolbord

Sticht vrede, bouw een school 

Expres een lager cijfer krijgen. Pesterige opmerkingen horen over je geloof. Vernederd worden in de klas. Voor christelijke leerlingen kunnen de schooljaren een traumatische periode zijn. Open Doors steunt projecten om deze kinderen weer gelukkig te maken. Zoals in Ethiopië. Voor de tweelingbroers Fasil en Ezana Tadesse (hun verhaal staat op de voorgaande pagina’s) was de school lang een verschrikking. Als kinderen uit een evangelisch gezin kregen ze te maken […]

Lees dit verhaal
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van het Open Doors magazine, dat rond 7 mei op je deurmat valt, staat in het teken van het explosieve geweld waar vervolgde broers en zussen in India onder lijden. In dit […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven