India - 10 juli 2012

Dode en gewonden bij aanvallen India

India – Bij aanvallen tegen christenen zijn in de Indiase deelstaat Tamil Nadu één dode en zeker veertien gewonden gevallen.

De spanningen in een dorp in de regio Nagapattinam begonnen op 21 juni, toen een bende hindoe-extremisten dorpsbewoners opriep christelijke samenkomsten te boycotten. In mei had de groep extremisten daar ook al toe opgeroepen. Om confrontaties tussen christenen en hindoes te voorkomen, werd er twee dagen later een verzoeningsbijeenkomst geïnitieerd door lokale autoriteiten. Daarbij was een minister aanwezig, die het niet lukte de groep extremistische hindoes ervan te overtuigen het dorp te verlaten.

Later die avond vielen gewapende hindoes huizen van christenen binnen met zwaarden en stokken. Vier gebouwen werden geplunderd en platgebrand. De christenen sloegen op de vlucht. Vijftien christenen raakten gewond.

De christenen schakelden de politie in, maar die weigerde een aangifte op te nemen en verwees door naar de autoriteiten van het district Nagapattinam. Die hoorden het verhaal van de christenen aan, maar ondernamen verder geen actie.

Een dag na de aanval overleed één van de christenen in het ziekenhuis. Volgens de zoon van de man is zijn vader overleden door de aanval van de extremisten. De politie en de aanvallers zeggen echter dat de man een natuurlijke dood is gestorven.

“De christenen in dit dorp maken een erg moeilijke tijd door. Hun samenkomsten worden geboycot en een aantal christenen is uit angst gevlucht”, zegt pastor Samuel Ramachanran. Bij een andere aanval in Tamil Nadu stormden hindoe-extremisten een gebedsruimte binnen, sloegen de leiders van de groep die daar aan het bidden was en vernielden meubilair. Een pastor en zijn assistent werden mishandeld. Zij moesten vijf dagen in het ziekenhuis blijven.

Gerelateerde nieuwsberichten