India - 03 augustus 2012

Samenkomsten christenen verstoord met harde muziek

India – Een extremistische hindoe heeft in de Indiase deelstaat Karnataka maandenlang gebedsbijeenkomsten van christenen verstoord door harde muziek aan te zetten. Begin juli bereikten de pesterijen tegen de christenen een hoogtepunt, toen een groep hindoes de woning binnenstormden waar de gelovigen samenkwamen. 

De aanvallers sloegen drie christenen bewusteloos en trokken een weduwe de kleren van het lijf. Al maandenlang werden christenen in het dorp Romagonadanahalli lastig gevallen. Als zij samen kwamen om te bidden, zette een hindoe een luidspreker neer bij de plek van samenkomst om vervolgens de muziek hard aan te zetten.

Pastor Mounesh van End Time Ministries, die de bijeenkomsten van de christenen leidde, deed aangifte bij de politie. Die waarschuwden de hindoe, Kumar Nagappa, om te stoppen met het lastigvallen van de christenen. Een andere extremistische hindoe die ook bij de zaak betrokken was, werd gearresteerd. Toen het dorp daar lucht van kreeg, escaleerde de boel.

De politie had Mounesh opgedragen geen diensten meer te houden. Daarvoor moest hij een document ondertekenen. Dat deed Mounesh, maar toch leidde hij de volgende dag opnieuw een dienst. Daarop togen meer dan honderd hindoeïstische dorpsbewoners naar de samenkomstplek om verhaal te halen. De drie bewusteloos geslagen christenen moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

Zowel de groep christenen als de groep hindoes hebben aangifte gedaan bij de politie. Tijdens een zitting op 27 juli kreeg pastor Mounesh te horen dat hij geen diensten meer in zijn huis zou moeten houden. End Time Ministries heeft echter geen eigen samenkomstruimte, die worden daarom in de woning van de voorganger gehouden. Op dit moment worden er geen activiteiten meer gehouden door de christenen. Pastor Mounesh woont voor zijn eigen veiligheid tijdelijk in een ander gebied.

In de zuidelijke Indiase deelstaat Karnataka is de vervolging van christenen op dit moment het ergst van heel India. In 2011 werden daar 49 incidenten van vervolging gemeld, dit jaar komt er ook veel nieuws van aanvallen tegen christenen in deze staat.

Gerelateerde nieuwsberichten