Pakistan - 31 augustus 2012

Rechtszitting Rimsha opnieuw uitgesteld

Pakistan – De rechtszaak tegen de 14-jarige, gehandicapte Rimsha is uitgesteld. Aanvankelijk zou de zaak donderdag behandeld worden; dat wordt nu zaterdag. De aanklager dreigt ondertussen met de dood, mocht Rimsha uiteindelijk vrijkomen.

Rimsha wordt sinds 17 augustus vastgehouden op basis van de beruchte Pakistaanse blasfemiewet. Ze zou fragmenten uit de Koran hebben verbrand. De rechtszitting van donderdag werd uitgesteld omdat de aanklager bezwaar aantekende tegen het onderzoek naar de leeftijd van het meisje. Uit het rapport zou blijken dat Rimsha veertien jaar is, maar beschikt over de verstandelijke vermogens van een kind van tien. Volgens de aanklager was het rapport echter niet rechtsgeldig, omdat het was aangevraagd door een lagere ambtenaar in plaats van door de rechter.

De advocaat van de man die de zaak aanhangig heeft gemaakt waarschuwt ondertussen dat Rimsha een mogelijke vrijlating niet zal overleven. “Dit meisje is schuldig”, zegt advocaat Rao Abdur Raheem. “Als ze toch wordt vrijgelaten, zal Allah iemand aanwijzen die het vonnis voltrekt.” Hij suggereert daarmee dat een volksgericht alsnog de doodstraf zal uitvoeren. In het verleden zijn mensen die werden vrijgesproken van een vergelijkbare aanklacht alsnog vermoord door radicale moslims.

Rimsha’s vertegenwoordiger vreest dat de uitspraken van de aanklager gevolgen zullen hebben voor de rechtsgang. “Hoewel de zaak eenvoudig is, hangt het helemaal af van de moed die de rechter durft te tonen om het meisje vrij te laten”, aldus Tahir Naveed. Volgens de Pakistaanse politicus en hulpverlener Napolean Qayyum zijn rechters de afgelopen jaren in vergelijkbare zaken altijd gezwicht voor de grote druk van radicale islamieten. “Ze zien geen andere keus dan de blasfemiewet zo toe te passen. Dit is in het verleden ook gebeurd bij Asia Bibi.”

Qayyum hoopt dat de Pakistaanse hoofdaanklager een juridisch onderzoek naar de zaak zal starten. “Hij wordt minder geplaagd door druk uit de bevolking en is beter in staat de waarheid boven tafel te krijgen.” Hulpverleners bereiden ondertussen een veilige schuilplaats voor, mocht Rimsha toch vrijgelaten worden.

Gerelateerde nieuwsberichten