Pakistan - 07 september 2012

Pakistaanse Rimsha op borgtocht vrij

Pakistan – De Pakistaanse Rimsha (14) wordt op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft de Pakistaanse rechtbank vanmorgen besloten. Open Doors voert met SDOK, Stichting HVC en Jubilee Campaign actie voor het Pakistaanse meisje. Woordvoerder Klaas Muurling: “Met haar vrijlating blijft het achterliggende probleem bestaan: het misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet. Onze actie voor Rimsha gaat daarom onverminderd door.”

De veertienjarige Rimsha werd op 17 augustus gevangengezet omdat ze pagina’s uit de Koran zou hebben verbrand. De Pakistaanse blasfemiewetgeving maakt het mogelijk om mensen op basis van een onduidelijke aanklacht vast te zetten en te veroordelen. “Rimsha is niet het enige slachtoffer van deze wet”, zegt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors namens de vier hulporganisaties. De zaak rond Rimsha nam eerder deze week een onverwachte wending: de imam van de plaatselijke moskee werd ervan beschuldigd dat hij zelf delen uit de Koran had toegevoegd aan het afval dat Rimsha verbrandde en is nu zelf verdachte.

Veel is nog onduidelijk rond de aangekondigde vrijlating van Rimsha. De borgsom bedraagt vele duizenden euro’s, wat voor de achtergestelde christenen in Pakistan nauwelijks is op te brengen. Muurling: “Daarnaast zijn er grote zorgen om haar veiligheid. Het gezin van Rimsha wil Pakistan niet verlaten, maar het zal nog moeilijk worden om een veilige woonomgeving voor hen te vinden. We willen christenen dan ook oproepen om te bidden voor Rimsha, haar familie en andere christenen in het land.”

Ondertussen zitten nog tal van andere christenen vast op basis van dezelfde blasfemiewetgeving. “Het bekendste voorbeeld is Asia Bibi, die al sinds 2009 gevangen zit”, aldus Muurling. “We zijn blij met de vrijlating van Rimsha, maar er is nog een lange weg te gaan voor christenen in Pakistan. Er zijn signalen dat de gebeurtenissen rond Rimsha leiden tot een voorzichtig debat over de blasfemiewet. Dat was kort geleden ondenkbaar. Pakistaanse christenen willen graag dat we hen steunen in hun pogingen aandacht te vragen om het misbruik van deze wet. Daarom gaan we gewoon door met de actie ‘Help Rimsha nu’. Mensen kunnen de online petitie op www.opendoors.nl/rimsha blijven ondertekenen. Met deze handtekeningen vragen wij  bij de Pakistaanse  ambassadeur in Nederland aandacht  voor de slachtoffers van de blasfemiewet.”

Vele duizenden christenen in Nederland reageerden op de oproep van Open Doors, SDOK, Jubilee Campaign en HVC om Rimsha te helpen. De petitie is meer dan 25.000 keer ondertekend of gedownload. We zijn op dit moment in overleg met de ambassade over een moment waarop we de handtekeningen kunnen aanbieden”, aldus Muurling.

Gerelateerde nieuwsberichten