Turkije - 20 september 2012

Turkse politie en leger voor rechter in Malatya-zaak

Turkije – Het onderzoek naar de daders van de moord op drie christenen in een drukkerij in de Turkse plaats Malatya wordt voortgezet. Begin september moesten negentien verdachten voor de rechter verschijnen. Voor het eerst is openbaar gemaakt dat politiemannen en legerfunctionarissen worden verdacht van betrokkenheid bij de moordzaak.

In het nieuwe, 761 pagina tellende dossier luidt de aanklacht dat de aanslag, waarbij vijf mannen de twee ex-moslims Necati Aydin en Ugur Yuksel en de Duitse christen Tilmann Geske op brute wijze ombrachten, is uitgedacht door Hursit Tolon, een gepensioneerde generaal van het hoogste leger in Turkije.

Tolon was niet in staat in de rechtbank te verschijnen om gehoord te worden. De 70-jarige oud-generaal liet de rechtbank vanuit zijn cel weten te ziek te zijn om te komen. Zes verdachte soldaten die destijds deel uitmaakten van een militair politiekorps verklaarden dat ze opdracht hadden de drie christenen 24 uur per dag in de gaten te houden. De telefoons van de Aydin, Yuksel en Geske werden afgetapt. Ook zou 60 procent van het budget van de geheime dienst zijn opgegaan aan het verkrijgen van informatie over de activiteiten van de drie.

Daarnaast verklaarden de militairen dat na de aanslag telefoons zijn afgetapt van familie van de slachtoffers, advocaten en rechters die bij de zaak betrokken waren. In de aanklacht staat ook dat het militair politiekorps vervolgens valse informatie heeft verstrekt, om zo de drie vermoorde christenen te boek te zetten als criminelen die betrokken zijn bij de Koerdische rebellenbeweging PKK.

Slechts twee dagen voor de rechtszitting begin september shockeerden de Turkse autoriteiten de advocaten van de slachtoffers door onaangekondigd twee aanklagers van het Openbaar Ministerie en twee van de drie rechters in de zaak te vervangen. “Dit brengt absoluut schade toe aan de voortgang in dit proces”, zegt Erdal Dogan, advocaat van één van de slachtoffers. De twee vervangen aanklagers werkten de afgelopen anderhalf jaar aan de nieuwe aanklacht.

De Malatya-moordzaak sleept nu al vijf jaar. Eerder werd gedacht dat er sprake was van een complot door een groot terreurnetwerk genaamd Ergenekon. De rechtbank gaat op 12 november door met het verhoren van verdachten. Dan wordt ook Tolon opnieuw opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen.

Gerelateerde nieuwsberichten