Pakistan - 03 oktober 2012

Ruim 26.000 handtekeningen voor Rimsha naar Pakistaanse ambassade

Ermelo – De actie ‘Help Rimsha nu’ van de organisaties Open Doors, SDOK, Stichting HVC en Jubilee Campaign heeft 26.355 steunbetuigingen voor het Pakistaanse meisje Rimsha Masih opgeleverd. De handtekeningen zijn dinsdag symbolisch overhandigd aan een vertegenwoordiger van de Pakistaanse ambassade in Den Haag. “De belofte werd gedaan dat onze zorg over Rimsha en andere slachtoffers van misbruik van de blasfemiewet wordt doorgegeven aan de regering van Pakistan”, aldus woordvoerder Wimco Ester van Open Doors.

Rimsha Masih, het 14-jarige meisje uit Pakistan dat vals beschuldigd werd van het verbranden van bladzijden uit de Koran, kwam twee weken geleden op borgtocht vrij. Ze zat drie weken gevangen toen duidelijk werd dat de imam die haar beschuldigde zelf achter het verbranden van de koranpagina’s bleek te zitten. Rimsha is nu met haar familie op een veilige plek. De politie heeft de rechter laten weten dat er geen aanklacht meer tegen haar is. Omdat zij minderjarig is heeft de rechter haar echter doorverwezen naar een jeugdrechter. Zoals het er nu uitziet dient de zaak half oktober.

“We kijken met spanning uit naar deze zaak. Het mag niet zo zijn dat Rimsha nu alsnog wordt veroordeeld, terwijl overduidelijk is dat zij onschuldig is”, zegt Ester. “Wat we bij de ambassade vooral hebben aangekaart, is dat Rimsha niet de enige is. Asia Bibi zit bijvoorbeeld nog steeds in de gevangenis en met haar vele andere christenen. Daar hebben we ook over gesproken. De vertegenwoordiger van de ambassade liet weten de wet niet slecht te vinden, maar hij vindt een beter begrip van de wet noodzakelijk. Door betere kennis van de wet kan misbruik worden voorkomen, zei hij.” Ook gaf de vertegenwoordiger van de ambassade aan dat er extra wetgeving in de maak is om misbruik te stoppen en minderheden te beschermen. “Een positief geluid, waarvan we de ontwikkeling nauwlettend in de gaten houden”, aldus Ester.

De imam die Rimsha beschuldigde van blasfemie zit in de gevangenis. Hij wordt binnenkort voorgeleid. Deze week kwamen echter berichten naar buiten dat een drietal getuigen hun verklaring tegen hem heeft ingetrokken. “Onduidelijk is wat dit betekent voor de verdere gang van zaken, maar het kan tot gevolg hebben dat de focus weer meer op Rimsha komt te liggen”, vertelt Ester. “Wij blijven deze zaak natuurlijk op de voet volgen en hebben er bij de ambassade op aangedrongen dat Rimsha en haar familie een veilige toekomst krijgen.”

Gerelateerde nieuwsberichten