Pakistan - 10 oktober 2012

'Rimsha blijft met familie in Pakistan'

Pakistan – Het 14-jarige meisje Rimsha Masih dat wordt beschuldigd van godslastering blijft in Pakistan. Dat heeft haar advocaat gezegd. Er gingen geruchten dat het meisje met haar familie naar Noorwegen zou zijn gevlucht om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De zaak tegen Rimsha loopt nog. Woensdag 17 oktober moet ze voor de kinderrechter verschijnen.

De Pakistaanse tiener werd in augustus gearresteerd omdat ze stukjes papier met teksten uit de islam zou hebben verbrand. Aanvankelijk werd ze volgens het volwassenenrecht behandeld, waardoor ze levenslang in de gevangenis zou kunnen belanden. Ze zat bijna drie weken in de gevangenis toen duidelijk werd dat één van de aanklagers belastend materiaal aan het bewijsmateriaal had toegevoegd. Toen ook duidelijk werd dat Rimsha minderjarig is, werd besloten haar zaak over te dragen aan de kinderrechter.

Toen Rimsha vrijkwam uit de gevangenis, werd ze per helikopter overgebracht naar een geheime locatie en ook haar vader Mizrek Masih en andere familieleden moesten onderduiken toen Rimsha’s zaak naar buiten werd gebracht. Gevreesd werd dat moslims het recht in eigen hand zouden nemen en Rimsha en haar familie iets aan zouden doen. Volgens advocaat Tahir Naveed bereiden Rimsha en haar familie zich er nu op voor op een normale manier terug te keren in de Pakistaanse samenleving.

“Dat heeft de familie al publiekelijk bekendgemaakt”, aldus advocaat Naveed. “Op dit moment is het zeker dat Mizrek Masih en zijn gezin geen asiel zullen aanvragen buiten Pakistan. We zullen ze helpen een nieuw bestaan op te bouwen op een andere locatie en hen bijstaan in het zoeken naar werk voor de vader.” Er gingen geruchten dat Rimsha en haar familie naar Noorwegen zouden zijn gevlucht, maar minister Paul Bhatti van nationale eenheid spreekt die uitspraken tegen. “Het gezin van Mizrek Masih is in Pakistan en krijgt onze bescherming”, aldus Bhatti.

Volgens christenen uit de omgeving van Rimsha ligt het niet zo simpel. “Er is nog steeds veel spanning”, zegt een pastor, die alleen genoemd wil worden onder de naam Ashraf. Zo werd volgens hem afgelopen zondag een dienst verstoord van de gemeente waar Rimsha deel van uitmaakte. Een aantal christelijke gezinnen dat op de vlucht was geslagen nadat er oproer ontstond door de ‘misdaad’ van Rimsha durven nog niet naar hun huizen terug. Volgens minister Bhatti is er een comité samengesteld dat de situatie in de wijk gaat bekijken.

Gerelateerde nieuwsberichten