Turkije - 22 november 2012

Syrisch-orthodox klooster verliest rechtszaak

Turkije – Het  hooggerechtshof van Turkije heeft een beroep van het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel verworpen. Daarmee verliest het klooster definitief het eigendomsrecht van 28 hectare grond. Het klooster was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak dat de omliggende grond van het klooster eigendom was van de staat. Nu het beroep verworpen is, staat het voortbestaan van het klooster op het spel.

De strijd begon in 2008, toen dorpen, die in de loop van jaren op het landgoed van het klooster waren ontstaan, rechtszaken aanspanden tegen het klooster. Ze waren van mening dat het klooster het land van hun dorpen onrechtmatig in bezit had. Om het land te behouden moest het klooster aantonen dat ze het land als eigendom hadden laten registreren na de invoering van een wet in 1936. Die wet verplichtte alle stichtingen in Turkije om hun bezittingen te laten registreren.

Volgens de rechtbank was het klooster daar niet toe in staat en verloor het daarmee het eigendomsrecht van een landgoed dat het klooster al 1600 jaar in bezit had. Het klooster ging in beroep, maar kreeg tot aan het hooggerechtshof geen gelijk van de rechtbank. Als laatste stap wordt nu een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) overwogen.

Gerelateerde nieuwsberichten