Algerije - 04 december 2012

Rechtbank onderzoekt zaak veroordeelde christen

Algerije – Er komt een onderzoek naar de veroordeling van de Algerijnse christen Siagh Krimo. Dat heeft de rechtbank in de Algerijnse stad Oran besloten. Krimo werd in mei 2011 veroordeeld tot jaar vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 200.000 Dinar, omdat hij volgens een koopman de profeet Mohammed beledigde.

Naar eigen zeggen was Krimo met de koopman in gesprek en probeerde die hem over te halen om de geloofsbelijdenis van de islam uit te spreken. Krimo wilde die uitspraak niet doen omdat hij christen was. Toen hij dat uitlegde, klaagde de koopman hem aan, maar trad tijdens de rechtszaak niet op als getuige. Toch kreeg Krimo een hoge straf opgelegd.

Internationale waarnemers uitten hun ongenoegen over het vonnis en zelfs de aanklager had niet zo’n hoge straf voorgesteld. Krimo ging in beroep, maar dat werd pas afgelopen maand in behandeling genomen. Volgens de online nieuwsbron Liberation Algerie heeft de rechter tijdens de behandeling van het beroep geëist dat alle informatie over de zaak boven water moet komen, zodat op basis daarvan bepaald kan worden of de strafmaat past bij de aanklacht. Wanneer de volgende hoorzitting plaatsvindt is nog onduidelijk. 

De voorzitter van de Protestantse Kerk van Algerije, Mustapha Krim, organiseert een protestbijeenkomst tijdens die hoorzitting. “We willen zoveel mogelijk mensen, christen of niet, mobiliseren om te protesteren tegen Wet 06-03 die in 2006 is ingevoerd. Die wet zorgt ervoor dat mensen die het niet eens zijn met de waarden van de islam zomaar veroordeeld kunnen worden op basis van wat er over hen gezegd is.”

Gerelateerde nieuwsberichten