Turkije - 18 januari 2013

Politie verijdelt aanslag op Turkse pastor

Turkije – De politie in Turkije zegt met de arrestatie van veertien verdachten een aanslag op een protestantse pastor te hebben verijdeld. Onder de veertien verdachten zijn twee mensen die al meer dan een jaar deel uitmaakten van de gemeente van pastor Emre Karaali (33).

Ook andere verdachten bezochten regelmatig de diensten van Karaali. Eén van hen had zich in juli laten dopen. “Ze infiltreerden in mijn gemeente en verzamelden informatie over mij, mijn gezin en de kerk. Ze waren een aanslag aan het voorbereiden”, aldus Karaali. “De twee die lid waren van mijn gemeente waren als familie voor mij.”

Karaali is van Turkse komaf en bekeerde zich de islam naar het christendom. Hij is voorganger van een protestantse gemeente in de stad Izmit. De kerk bestaat al zo’n dertien jaar en heeft zo’n twintig leden, allen Turkse moslimbekeerlingen. Turkse media meldden op basis van arrestatierapporten dat de verdachten van plan waren Karaali deze week om te brengen tijdens een reeks evangelisatiebijeenkomsten.

In de rapporten staat ook dat de verdachten persoonlijke informatie verzamelden over Karaali en dat ze een plattegrond hadden gemaakt van de kerk en Karaali’s woning. In één van de huizen die de politie in de zaak doorzocht, werden twee vuurwapens gevonden, aldus Turkse media. De politie wil nog niets over de arrestaties loslaten zolang er nog onderzoek wordt gedaan.

Pastor Karaali stond al jaar in nauw contact met de politie nadat hij per telefoon een doodsbedreiging ontving. In de zomer werd hij nog een keer bedreigd. Karaali: “Ze zeiden niet exact dat ze me zouden doden, maar dat het er slecht zou uitzien als ik me niet stil zou houden. Ze zeiden: ‘Je praat te veel. We horen je stem overal en daar zullen we iets aan doen’.”

De voorganger die voor Karaali de gemeente in Izmit diende kreeg tijdens zijn ambtsperiode ook te maken met doodsbedreigingen. De Duitser Wolfgang Hade kreeg een jaar lang politiebescherming na de moord op drie christenen in de Turkse stad Malatya. Eén van de verdachten in die zaak zei dat Hade de eerstvolgende op de lijst was om te worden gedood.

Gerelateerde nieuwsberichten