Algerije - 21 februari 2013

Algerijnse christen krijgt hogere boete in plaats van celstraf

Algerije – Een Algerijnse christen die veroordeeld was tot een jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 500 euro heeft in hoger beroep te horen gekregen dat hij niet de cel in hoeft. De boete die hij kreeg omdat hij zou hebben geprobeerd een collega te bekeren van de islam naar het christendom, is verhoogd naar omgerekend bijna 1.000 euro.

Ibouène Mohamed  werkte voor een multinational in het zuiden van Algerije. Hij werd door een collega aangeklaagd voor een poging tot bekering. Volgens Mohamed zelf was er alleen een discussie geweest over God en geloof.

De gevangenisstraf die Mohamed in eerste instantie kreeg, hoefde hij nog niet uit te zitten. Hij mocht de beroepingszaak buiten de gevangenis afwachten. Mohamed is nooit officieel op de hoogte gesteld van de aanklachten tegen hem en is ook niet in een rechtszaak aanwezig geweest. De boete hoeft Mohamed voorlopig ook niet te betalen, omdat Mohameds advocaat opnieuw in beroep gaat tegen de uitspraak.

Sinds 2006 geldt er in Algerije een wet die christenen een straf van vijf jaar op kan leggen als zij worden veroordeeld voor het bekeren van moslims. Sinds de invoering zijn verschillende christenen op grond van deze wet voor de rechter gebracht. Ondanks druk vanuit de internationale gemeenschap heeft Algerije deze wet nog niet herroepen.

Gerelateerde nieuwsberichten