Algerije - 02 mei 2013

Onrecht en weerstand voor Algerijnse christenen

Algerije – Een Algerijnse christen raakt wellicht zijn erfenis kwijt vanwege zijn geloof. Zijn broer, die moslim is, daagde hem voor de rechter op basis van  een wet uit 1984. Deze wet bepaalt dat iemand die de islam verlaat, niets kan erven van een moslim. Christenen in Algerije krijgen regelmatig te maken met allerlei vormen van discriminatie, laster en geweld.

De 55-jarige christen Mecheri Benslama komt uit Laghouat, een dorp in het noorden van Algerije. Zijn broer wil hem door middel van de aanklacht onterven. Hij beschuldigde Benslama bovendien van het beledigen van de profeet Mohamed en de Koran, en van een poging zijn familie te bekeren.

Benslama is lid van een Algerijnse kerk met ongeveer honderd leden. Zijn voorganger begeleidt hem in deze moeilijke tijd. Hij vertelt: “Mecheri werd eerder opgeroepen door de politie wegens een aanklacht over afvalligheid. Ze vroegen hem om Mohammed en Allah te belijden, maar hij weigerde en zei dat hij een christen is”. De voorganger is bekend met vele manieren waarop christenen in Algerije benadeeld worden. “Het is onrechtvaardig om iemand te onterven omdat hij niet dezelfde religieuze overtuiging heeft”, zegt hij.

Meer christenen stuiten op weerstand in Algerije. Theologen en christelijke docenten die uitgenodigd worden door de Protestantste kerk van Algerije krijgen vaak geen visum. Ondanks de toezegging van de Algerijnse regering dat christelijke docenten vrij mogen reizen, blijkt het verkrijgen van een visum een parcours vol hindernissen te zijn. Daadwerkelijke toewijzingen van visa zijn zeldzaam.

Volgens voorzitter Mustapha Krim van de Protestantse kerk in Algerije wachten momenteel nog vijf buitenlandse docenten op visa. Hij licht toe: “We hadden afgesproken dat het Ministerie van Religieuze Zaken visa voor deze mensen zou verzorgen, maar de autoriteiten komen deze belofte niet na: we krijgen geen reactie op de verzoeken die we sturen”. De precieze reden voor deze tegenwerking is Krim niet duidelijk. “Misschien willen ze geen visa uitgeven of misschien verdenken ze de docenten van verboden activiteiten.”

Gerelateerde nieuwsberichten