Turkije - 29 juli 2013

Amerikaanse zendeling mag Turkije niet meer in

Turkije – Een Amerikaanse zendeling die al twaalf jaar op vrijwillige basis werkte in een kerk in de Turkse stad Diyarbakir mag het land niet meer in. In de afgelopen twee jaar zijn ten minste zes andere buitenlandse gezinnen Turkije uitgezet of werd hen een nieuwe verblijfsvergunning geweigerd.

Jerry Mattix is op de zwarte lijst geplaatst omdat hij een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid en illegaal gewerkt zou hebben. Toen Mattix met zijn gezin begin juni wilde terugkeren naar Turkije werd hij geweigerd. Hij kreeg wel te horen dat hij opnieuw een visum mag aanvragen. “Wat ze precies zien als mijn misdaad, die zo bedreigend is voor de nationale veiligheid weet ik niet”, zegt Mattix, “maar ik kan alleen bedenken dat het te maken heeft met het feit dat ik al jarenlang lokale Turkse kerken ondersteun.”

Ahmet Guvener is voorganger van de kerk waar Mattix werkte. Hij vertelt dat de problemen voor Mattix al in september 2012 begonnen. Agenten van de geheime dienst bezochten een kerkdienst op zondagochtend. “De politie kwam en observeerde de kerkdienst. In een rapport schreven ze: ‘Jerry Ian Mattix preekte 30 minuten en bad’. Dat was ‘werk’ volgens hen”, zegt Guvener. Vier maanden later kreeg Mattix een boete van een paar honderd euro. De protestantse kerk in Diyarbakir kreeg een boete van meer dan 2.500 euro omdat ze Mattix illegaal in dienst zouden hebben.

In een overeenkomst tussen de protestantse kerk in Diyarbakir en de overheid uit 2010 staat echter dat de kerk lokale of buitenlandse geestelijken of kerkelijk werkers in dienst mag nemen met als doel leden van de kerk onderwijs te geven. Bovendien verleent Turkije op basis van de grondwet alle burgers de vrijheid om hun eigen geloof te kiezen.

Toen Mattix in november probeerde zijn verblijfsvergunning te vernieuwen, werd dat niet toegestaan. Mattix probeerde vervolgens een visum voor religieus werk aan te vragen, maar ook dat kreeg hij niet voor elkaar. Dat hij het land niet meer in mocht, ontdekte hij pas begin juni toen hij terug wilde naar Turkije. Op het internationale vliegveld van de Turkse hoofdstad Istanbul werd hem meegedeeld dat hij op de zwarte lijst staat.

“Het lijkt erop dat dit van tevoren is gepland en dat er systematisch wordt geprobeerd buitenlandse christenen weg te werken die lokale Turkse kerken helpen, in het bijzonder in de oostelijke provincies”, zegt Mattix. Diyarbakir ligt in het oosten van Turkije, vlakbij het epicentrum van oproer tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen. De stad ligt ook niet ver van de grens met Syrië, waarover al duizenden Syriërs zijn gevlucht. Dat baart de lokale autoriteiten zorgen en mede hierdoor is de situatie in het gebied gespannen.

Gerelateerde nieuwsberichten