Indonesië - 10 september 2013

Zorgen over toestand gevangen Indonesische pastor

Indonesië – De Indonesische voorganger Palti Panjaitan wacht al acht maanden op een rechterlijke uitspraak. De maandenlange gevangenschap heeft Panjaitan dermate mentaal verzwakt, dat hij niet langer in staat is om de rechtszittingen bij te wonen. De Aziatische mensenrechtenorganisatie AHRC luidt de noodklok over zijn situatie.

Op kerstavond 2012 werd Palti Panjaitan, voorganger van een protestantse gemeente ten oosten van Jakarta, opgepakt door de politie. De leider van een islamitische groep beschuldigde Panjaitan ervan hem te hebben aangevallen. Volgens de voorganger was de situatie heel anders: hij werd ernstig bedreigd door een groep moslims, en hij probeerde de aanvallers bij hem en zijn vrouw weg te houden. De groep probeerde Panjaitan en zijn gemeenteleden tegen te houden toen ze op kerstavond samen wilden komen. De kerkgangers werden bekogeld met rotte eieren, ontlasting en rioolwater.

Panjaitan lijdt ernstig onder de aanklacht en de onwilligheid van de rechtbank om tot een uitspraak te komen. Volgens de Aziatische mensenrechtenorganisatie AHRC is de zaak tegen Panjaitan vooropgezet en ontbreekt elke vorm van bewijs. In een brief aan de Indonesische politie pleit de mensenrechtenorganisatie ervoor om de zaak te laten vallen en het handelen van de lokale politie te onderzoeken.

Opmerkelijk is dat ook de islamitische leider die de aanklacht indiende, aanvankelijk werd beschuldigd van ‘het plegen van onwelvoeglijke daden’. De man werd ook verdacht van doodsbedreigingen naar Panjaitan. Die zaak werd beëindigd nadat de man verklaarde dat hij niet wist dat zijn bedreiging “ik snijd je de keel door” in strijd was met de wet.

De gemeente van Palit Panjaitan houdt haar samenkomsten in de open lucht sinds het kerkgebouw in januari 2010 door de gemeentelijke overheid werd gesloten. De kerk won een rechtszaak tegen de overheid, maar het gebouw wordt desondanks niet heropend.

Circa 16 procent van de 240 miljoen Indonesiërs is christen. In de regio waar de gemeente van Panjaitan samenkomt, zijn sinds 2005 vijf kerkgebouwen gesloten onder druk van de lokale overheid.

Gerelateerde nieuwsberichten