Turkije - 18 november 2013

Turkse voorganger onder vuur

 

Turkije – Een Turkse voorganger is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij prostitutie en mensenhandel. Pastor Orhan Picaklar uit Samsun zegt zelf dat er door lokale autoriteiten en media een complot is gesmeed om zijn kerk in diskrediet te brengen. Hij en zijn gemeente zijn al tijden het mikpunt van pesterijen en bedreigingen. De arrestatie van Picaklar vond naar verluidt plaats naar aanleiding van één anonieme tip die telefonisch bij de politie was binnengekomen.

De 42-jarige Picaklar en zijn gemeente zijn op lokale televisie en in lokale kranten al herhaaldelijk beschuldigd van ‘illegale zendingsactiviteiten’. In de media wordt gesuggereerd dat de kerk jonge mensen omkoopt om zich te bekeren tot het christendom. Picaklar wordt voortdurend bedreigd via internet en telefoon en is zelfs een keer ontvoerd. Ook het kerkgebouw van de gemeente van Picaklar moet het ontgelden: er werden verschillende keren stenen door de ruiten gegooid.

Een dag na zijn arrestatie werd in een krant het verhaal van een 19-jarige Iraanse vrouw geplaatst. Zij vertelde dat pastor Picaklar een seksuele relatie met haar wilde aangaan, in ruil voor huur. Ze huurde woonruimte van de kerk, maar kon de kosten niet opbrengen. Toen ze naar eigen zeggen niet op het aanbod in wilde gaan, werd ze tot prostitutie gedwongen.

Picaklar werd na twee dagen in een politiecel te hebben doorgebracht weer op vrije voeten gesteld. Na zijn vrijlating bevestigde hij dat hij de Iraanse vrouw kende. Ze had tegen hem gezegd dat ze christen was en in zijn stad was komen studeren. Omdat ze geen verblijfplaats had, bood Picaklar haar een verblijf aan in één van de faciliteiten van de kerk, die wel vaker wordt gebruikt voor kortlopende opvang van vluchtelingen. Toen Picaklar haar daar op een dag aantrof in gezelschap van een halfnaakte man, sommeerde Picaklar haar, vergezeld door een politieagent, het terrein van de kerk onmiddellijk te verlaten.

Volgens Picaklar is het ‘schandaal’ van afgelopen week simpelweg een nieuwe poging om hem en zijn kerk in diskrediet te brengen. “We staan er versteld van. Waarom wordt er tegen ons gevochten?”, vraagt hij zich af. Toch is de pastor vastbesloten om in zijn woonplaats te blijven. “Ik schaam me niet, want ik heb niets verkeerd gedaan. Ik help mensen alleen maar. In de afgelopen drie maanden hebben we honderden vluchtelingengezinnen geprobeerd te helpen. We zorgen voor voedsel en andere goederen, en geven sommigen tijdelijk onderdak.”

Hoewel Picaklar weer vrij is, moet hij zich elke maandag bij de politie melden, totdat er een formele aanklacht is opgesteld en het proces tegen hem begint.

 

Gerelateerde nieuwsberichten