Turkije - 12 maart 2014

Verdachten in moordzaak Malatya op borgtocht vrij

Turkije – Vijf verdachten van de moord op Turkse christenen in 2007, de zogenaamde Malatya-zaak, zijn op borgtocht vrijgelaten. Hun vrijlating werd definitief na de ondertekening van een nieuwe wet, die een eind maakt aan de speciale behandeling van terrorismeverdachten.

De vijf worden verdacht van een aanslag op een Bijbelwinkel en -uitgeverij in het Turkse Malatya. De moord op de drie christenen, de Turkse Necati Aydin en Ugur Yuksel en de Duitser Tilmann Geske, schokten Turkije. Christenen in het land vrezen voor de gevolgen van hun vrijlating. “Mijn kinderen en ik moeten leren leven met het idee dat we deze mannen zomaar ergens kunnen tegenkomen”, zegt weduwe Susanne Geske. Enkele verdachten hebben tijdens de rechtszaak regelmatig dreigende taal geuit naar de nabestaanden en andere christenen in Turkije.

De alliantie van protestantse kerken in Turkije vreest niet alleen voor wraakacties, maar denkt ook dat er grote kans is dat de vijf het land zullen ontvluchten. “De vijf worden vrijgelaten, maar de rechtszaak gaat door”, zegt Umut Sahin van de alliantie. “Omdat hen een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt, is het risico dat ze het land uitvluchten erg groot.”

Het is onduidelijk hoe het verder gaat met de rechtszaak tegen de vijf. Hun vrijlating werd mogelijk doordat er een nieuwe wet in werking is getreden, die een eind maakt aan de speciale behandeling van terrorismegevangenen, zoals de vijf van Malatya. Zij mogen voortaan niet langer dan vijf jaar zonder strafoplegging vastgezet worden, net zoals gewone gevangenen. Daarnaast zijn de speciale rechtbanken voor deze en vergelijkbare zaken ontbonden. Dat kan betekenen dat de zaak door nieuwe rechters moet worden overgenomen, terwijl die zich nog moeten inlezen in het meer dan honderdduizend pagina’s tellende dossier. “Daardoor loopt het proces opnieuw jaren vertraging op”, vreest Geske.

De nabestaanden zien geen mogelijkheid om tegen de vrijlating in beroep te gaan. Een verzoek om de verdachten in de gaten te houden met een elektronische enkelband is al verworpen. “De realiteit is dat we met deze wet moeten leven”, zegt Geske. “We kunnen er niets meer aan doen. Ik ben er zelf rustig onder, en mijn kinderen ook. Sommige van mijn gemeenteleden zijn erg ongerust. Maar God kan wonderen doen, dus we blijven bidden dat de rechters en aanklagers niet vervangen worden, zodat de rechtszaak gewoon kan doorgaan. En we blijven onze vijanden liefhebben.”

Gerelateerde nieuwsberichten