Afghanistan - 05 juni 2014

Indiase priester ontvoerd in Afghanistan

Afghanistan – Een groep gewapende mannen heeft in Afghanistan een Indiase katholieke priester ontvoerd. Alexis Prem Kumar was op dat moment op bezoek bij een school voor kinderen van Iraanse vluchtelingen in de provincie Herat. Een verdachte van de ontvoering is aangehouden voor verhoor.

Priester Alexis Prem Kumar bezocht de school op maandag 2 juni. De school wordt geleid door de internationale Jezuïtische Vluchtelingendienst. Prem Kumar is directeur van de Afghaanse afdeling van deze dienst. Rond het middaguur omsingelde een groep gewapende mannen de school. Ze schoten in de lucht, pakten Prem Kumar, duwden hem in een auto en reden weg.

Internationaal directeur van de Jezuïtische Vluchtelingendienst Peter Balleis heeft nauw contact met de autoriteiten. “We stellen alles in het werk om Prem Kumar zo snel mogelijk veilig terug te krijgen. Ondertussen bidden we voor hem en zijn familie en vrienden.” Het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact over de zaak met lokale autoriteiten. De Conferentie van Katholieke Bisschoppen van India vraagt om ‘het urgente ingrijpen’ van de juist verkozen Indiase minister-president Narendra Modi. 

Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist. India is betrokken bij verschillende ontwikkelingsprojecten in Afghanistan. Er is een serie aanslagen gepleegd op Indiase burgers die wegen aanlegden. Ook andere Indiase doelwitten lagen onder vuur. Op 23 mei werd het Indiaas Consulaat in Herat bestookt met handgranaten. Voorganger Edward Muduvassery durft niet te zeggen dat de ontvoering in dit patroon past. “We hebben geen idee wie de ontvoerders zijn of wat hun motieven zijn.” Bisschop Giuseppe Moretti: “Het zouden leden van de Taliban kunnen zijn, maar ook gewone criminelen. Het komt in Afghanistan vaak voor dat buitenlanders worden ontvoerd.”

Pakistaanse media beweerden dat de priester een spion zou zijn. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken ontkent dit. Volgens hem is Prem Kumar een doorsnee Indiase man die zijn kostje bij elkaar scharrelt met zijn werk.

Gerelateerde nieuwsberichten