Maleisië - 30 juni 2015

Rechter besluit: christelijke cd's na 7 jaar terug

Maleisië – Na zeven jaar procederen krijgt Jill Ireland (34) uit Maleisië haar christelijke cd’s terug van de overheid. Vorige week oordeelde het Maleisische hooggerechtshof dat de cd’s “binnen een maand” overhandigd moeten zijn.

Jill Ireland bracht de cd’s met christelijke muziek in 2008 mee uit Indonesië. Direct na aankomst op het vliegveld van Kuala Lumpur werden de cd’s in beslag genomen. Het woord ‘Allah’ stond op de cd-hoesjes. Al eerder stond Maleisië in de schijnwerper vanwege het controversiële verbod op dit woord. Het woord wordt al meer dan honderd jaar gebruikt in de Maleisische taal om de ‘christelijke’ God te beschrijven.

De Maleisische overheid wilde dat het woord exclusief door Maleisische moslims gebruikt zou worden. Over de hele wereld keurden moslimleiders en mensenrechtenorganisaties dit overheidsbesluit af. Afgelopen januari verwierp het federale hof het verbod.

Recht
Jill Ireland benadrukte haar wettelijke recht om materiaal met het woord ‘Allah’ voor ‘God’ te importeren en te bezitten. De overheid hield vol dat zij de autoriteit had het materiaal in beslag te nemen. omdat de cd’s “schadelijk waren voor de openbare orde”. In mei 2009 kwam Irelands zaak voor het eerst voor. Het hooggerechtshof bepaalde toen dat er een rechterlijke toetsing moest komen.

In juli 2014 oordeelde het Hoge Gerechtshof in het voordeel van Jill Ireland. De overheid moest de materialen teruggeven én vijfduizend ringgit (1193 euro) aan Ireland uitkeren voor de proceskosten. De overheid weigerde dit echter en ging in beroep. In hoger beroep oordeelde de rechter dat de overheid de cd’s alsnog moest teruggeven.

Eerlijk en dapper
De evangelische gemeente van Sabah en Sarawak, waarvan Jill Ireland lid is, hoopt dat er nu eindelijk een einde komt aan de zaak. Andrew Khoo, een christelijke advocaat, noemt het besluit eerlijk en dapper. Met de uitspraak hebben de drie rechters hun onafhankelijkheid getoond. Zij geven niet toe aan de druk van groepen die de vrijheid van religie voor niet-moslims aan banden willen leggen. De rechters hebben het recht in Maleisië bewaakt.

Maleisië staat op plaats 37 van de Ranglijst Christenvervolging 2015.

Gerelateerde nieuwsberichten