Indonesië - 06 oktober 2015

Javaanse kerk na brandstichting verwoest

Indonesië – In het oosten van het eiland Java is een kerk afgebrand. Ook het naastgelegen huis van de voorganger werd door het vuur vernietigd. Niemand raakte gewond. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

De brandstichting in het dorp Makuning Kulon (regio Bondowoso) vond plaats in de nacht van zaterdag 19 september. Pastor Natanael Liando en zijn gezin waren niet thuis. Hoewel er geen gewonden zijn gevallen, is er niets meer over van het kerkgebouw en het huis van de Pentecostal Church in Indonesia.

Voorafgaand aan de brand hebben dorpsbewoners en kerkleden onbekende mensen op motoren gezien. Deze personen verspreidden angst door te zeggen dat de kerk platgebrand zou worden. De kerk wordt al sinds juli bedreigd. Toen braken er rellen uit tussen mensen van verschillende religies. Ondanks de politiebewaking die de kerk kreeg, werd de kerk doelwit.

Pastor Natanael en zijn gezin verblijven nu tijdelijk in het huis van een kerklid. “Ik kan en zal mijn geloof niet verliezen. Bid alstublieft dat we de middelen vinden om de kerk te herbouwen. In geloof zal het gebouw er met de Kerst weer staan”, zegt hij.

Indonesië staat op plaats 47 van de Ranglijst Christenvervolging. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan vijftien aanvallen op  kerken geweest, waaronder twee brandstichtingen. In gebieden waar radicale islamitische groeperingen overheersen, lijden christenen onder geweld.

Gerelateerde nieuwsberichten