Indonesië - 13 oktober 2015

Kerk in Atjeh afgebrand door radicale moslims

Indonesië – In de provincie Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra is vandaag een kerk afgebrand. Dit gebeurde nadat radicaal-extremistische moslims enkele dagen geleden de bevolking opriepen om kerken te vernielen.

Voordat de Indonesian Christian Church in Aceh Singkil vlam vatte, gingen honderden mensen de straat op. Bij het politiebureau en andere wetgevende autoriteiten eisten zij de sluiting van alle tien kerken in de plaats. Zo getuigt pastor Erde, wiens kerk vorige maand door vuur werd vernietigd. “Elke kerkbezoeker bewaakt op dit moment zijn eigen kerk”, vertelt de kerkleider. “Bid dat er geen enkele kerk meer vernield wordt vandaag.”

Atjeh is de enige provincie in Indonesië waar de islamitische wetgeving is ingevoerd. Ondanks de zware druk vanuit de omgeving is er een christelijke gemeenschap in Atjeh. Wat er nu gebeurt, houdt volgens een lokale perswoordvoerder mogelijk verband met de komende verkiezingen. Het is gebruikelijk dat antichristelijke sentimenten worden aangewakkerd om islamitische politici populariteit en stemmen te geven.

Indonesië staat op plaats 47 van de Ranglijst Christenvervolging. Vooral in Atjeh lijden christenen. Islamitische wetgeving wordt er met geweld afgedwongen. Kerken hebben toestemming nodig van de overheid om samen te komen. Dit is een langdurig en zwaar proces op die plaatsen waar fundamentalistische moslims het voor het zeggen hebben. Eenmaal verkregen toestemming kan zo weer worden ingetrokken.

Gerelateerde nieuwsberichten