Myanmar (Birma) - 13 november 2015

Christenen Birma koesteren voorzichtige hoop

Birma − Na de eerste democratische verkiezingen in 25 jaar, zijn christenen in Birma voorzichtig hoopvol. De bekende oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft met een ruime meerderheid gewonnen. Zij spreekt zich niet uit over de onderdrukking van christenen in de grensregio’s van het land.

Birma staat op plaats 25 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. World Watch Monitor, een bureau dat christenvervolging wereldwijd onderzoekt, sprak met verschillende Birmese predikanten over de verkiezingsuitkomst.

“Deze verkiezingen zijn belangrijk”, zegt pastor Khalam Samson, voorzitter van de Kachin Baptist Convention. “We leven al zestig jaar in een dictatuur. In 2012 sprak ik met Suu Kyi. Ik vroeg naar haar standpunt in de etnische conflicten en de onderdrukking van christenen. Ze antwoordde dat het nog te vroeg was om daar reactie op te geven. Ik nodigde haar ook uit om vluchtelingenkampen te bezoeken, maar dat heeft ze niet gedaan.”

“Ik geloven wel dat de internationale gemeenschap aan zal dringen op aandacht voor de etnische minderheden”, zegt pastor Samson. Hij is dan ook voorzichtig hoopvol.

Suu Kyi die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, kwam met haar partij als winnaar uit de bus, maar mag zelf geen president worden. Ze heeft twee zonen met een Brits paspoort en de grondwet schrijft sinds 2008 voor dat de president van Birma geen buitenlandse familieleden mag hebben. Wel zal ze naar eigen zeggen nauw betrokken zijn bij de regering. Hoe de regering eruit gaat zien zal waarschijnlijk pas in februari bekend worden.

Gerelateerde nieuwsberichten