Algerije - 16 januari 2017

Opnieuw christen veroordeeld om Facebookbericht

Algerije – De 34-jarige Samir Chamek gaat een jaar de cel in vanwege een bericht dat hij al in december 2015 op Facebook plaatste. Hij werd op 8 januari 2017 veroordeeld vanwege het beledigen van de islam en profeet Mohammed.

Volgens de Algerijnse politie beschuldigde hij profeet Mohammed van moord en vergeleek hij hem met Hitler. Op 6 december 2015 werd de man opgepakt, maar kort daarna weer vrijgelaten. Hij kreeg toen een boete opgelegd van omgerekend 500 euro. Ook eiste de openbaar aanklager een gevangenisstraf van twee jaar.

Na verschillende hoorzittingen heeft de rechter op 8 januari 2017 een uitspraak gedaan. De boete is ingetrokken en de geëiste straf verminderd met een jaar. De christen geeft aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

“Ik heb uitgelegd dat ik alleen maar een bericht van iemand anders deelde. Ik kan helemaal niet goed met computers overweg en ik spreek slecht Frans”, zegt Chamek.

Zie ook:
Egypte: Zes jaar cel voor ‘liken’ christelijke facebookpagina
Algerije: Christen in de cel vanwege Facebookbericht
Pakistan: Jongen (16) opgepakt vanwege Facebookbericht

Gerelateerde nieuwsberichten