Centraal-Afrikaanse Republiek - 13 februari 2017

Kerk slachtoffer van gevechten

CAR – Duizenden christenen in Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), zijn gevlucht voor gevechten tussen moslimgroeperingen. Eén pastor is daarbij om het leven gebracht.

De gevechten in Bangui begonnen nadat MINUSCA-strijders in een gevaarlijke wijk patrouilleerden en daar twee concurrenten van een andere moslimgroepering doodschoten. De andere groepering, Big Man, opende het vuur op christenen omdat de MINUSCA-strijders vanuit de buurt van een kerk hadden geschoten. Pastor Jean Paul Sankagui van de Eglise du Christ en Centrafrique, kwam daarbij om het leven.

Drie kerken raakten beschadigd in de gevechten. Ook een tent die een baptistengemeente gebruikte als tijdelijke plek van samenkomst, werd in brand gestoken. De moslims dreigden dat kerken pas weer zijn toegestaan als de beschadigde moskeeën weer hersteld en in gebruik zijn.

In de Centraal Afrikaanse Republiek zijn meer conflicten gaande, soms om religieuze redenen en soms om economische redenen. Steeds meer inwoners van de CAR leven nu in vluchtelingenkampen waar de leefomstandigheden slecht zijn, zo zegt de VN.

Gerelateerde nieuwsberichten