Algerije - 20 oktober 2017

Algerijnse kerken strijden met overheid over kerkdiensten

Algerije – Autoriteiten in de Tizi Ouzou provincie, ten oosten van de hoofdstad Algiers, stellen dat een wet uit 2006 kerkdiensten in woningen niet toestaat. Maar kerken verwijzen naar de grondwet, waarin staat dat godsdienstvrijheid gegarandeerd.

Kerken zeggen dat ze opereren in navolging van de wet vanwege hun lidmaatschap van de Protestantse Kerk van Algerije (EPA). Dit kerkgenootschap is sinds 1974 officieel geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de lokale overheid in Tizi Ouzou.

Een van de kerken, in Ait Bouadou, maakt gebruik van een woning. De kerk startte haar diensten in december 2015 maar moest twee maanden later dicht vanwege klachten van de omwonenden. Vorige maand kreeg de kerk een brief van de burgemeester waarin stond dat de kerk niet is toegestaan omdat het huis is bestemd voor “wonen of zakelijk gebruik”.

Een kerk in het centrum van Tizi Ouzou werd op 18 oktober gesommeerd “om de wet uit 2006 na te leven”. De pastor van de kerk met honderd leden heeft aan het hoofd van de daira (lokale overheid) uitgelegd dat ze al jaren samen komen, dat ze verbonden zijn met de EPA en dat ze de wet naleven. De kerk heeft documenten overhandigd om dit te onderbouwen en ze blijven diensten houden.

Eerder in dit jaar kregen ook kerken in Ait Djima en Maatkas, ook in Tizi Ouzou, dagvaardingen. In 2016 zei dominee Haddad van de Protestantse Kerk in de hoofdstad dat de wet gebruikt wordt om de kerk te vervolgen. “Deze wet is een onrecht richting christenen. Het recht om diensten te houden en het evangelie te verspreiden, wordt ons ontnomen. De situatie van christenen zal niet verbeteren zo lang deze wet gehandhaafd blijft.“

Het is gebruik onder Algerijnse kerken om woningen te huren en de lokale overheid er over te informeren. Tot nu toe worden alle aanmeldingen door de overheid genegeerd.

Gerelateerde nieuwsberichten