Kenia - 24 mei 2018

Dreiging aanvallen op Keniaanse christenen hoog

Kenia – De Keniaanse overheid waarschuwt christenen voor mogelijke aanslagen van al-Shabaab en radicale moslims tijdens ramadan. Ook een vooraanstaande moslim waarschuwde christenen tijdens een veiligheidsbijeenkomst in de regio. Hij benadrukte dat radicale moslims geloven dat ‘op aanvallen tijdens ramadan een grotere beloning volgt’.

Op 15 mei sprak politiecommandant Noah Mwavinda op een persconferentie in Mombasa over de veiligheidssituatie. Volgens hem staat de Keniaanse politie paraat staat om veiligheidsincidenten te voorkomen. Gebouwen waar christenen samenkomen worden extra beveiligd. Andere openbare plekken zoals winkelcentra, busstations, universiteiten en recreatieve plaatsen staan permanent onder politietoezicht. “Een ieder die poogt de vrede te schenden zal hard worden aangepakt door ons korps”, zei hij.

Een Open Doors-contactpersoon in Garissa vertelde: “De angst onder christenen is de afgelopen dagen toegenomen. Rapporten van de veiligheidsdienst geven aan dat vermeende terroristen hun opmars maken richting Garissa. Mensen zijn zich bewust van de dreiging en blijven daarom thuis. Ze bewegen zich niet zo vrij meer als daarvoor. Dit beïnvloedt ook het kerkbezoek, omdat velen wegblijven uit vrees voor aanvallen.”

Christelijke ondernemers, vooral hen die kleine eetgelegenheden hebben, lijden grote verliezen. “Ze moesten hun zaken gedwongen sluiten vanwege ramadan en mensen blijven weg uit angst voor aanslagen. Tegelijkertijd vrezen universiteitsstudenten en -medewerkers dat hun instellingen doelwit worden voor terroristen. Bid alstublieft, want dit alles raakt het Lichaam van Christus.”

Kenia staat op plaats 32 van de Ranglijst Christenvervolging. In 2015 pleegde al-Shabaab een grote aanslag op een universiteit in Garissa waarbij 148 christenen omkwamen.

Gerelateerde nieuwsberichten