Maleisië - 14 juni 2018

Open Doors start actie voor ontvoerde Maleisiërs

Ermelo – Open Doors voert actie voor vier Maleisiërs die onder verdachte omstandigheden zijn ontvoerd. Onder de ontvoerden zijn een christelijk echtpaar en een pastor. Met de actie wil Open Doors bij de nieuwe Maleisische regering vragen om snel werk te maken van deze ontvoeringszaken en de waarheid boven tafel te krijgen door beter onderzoek.

Open Doors roept op om een pleitbezorgingsbrief naar de Maleisische ambassade te sturen.

Pastor Raymond Koh werd in februari 2017 op klaarlichte dag ontvoerd. Het christelijke echtpaar  Joshua Hilmy en zijn vrouw Ruth Sitepu is verdwenen sinds november 2016, evenals moslimactivist Amri Che Mat. Onderzoeken naar de ontvoeringszaken verliepen stroperig. “De reden dat we nu een pleitbezorgingsactie voor hen op touw zetten, is drieledig”, vertelt Wimco Ester, die namens Open Doors bij de actie betrokken is. “Dat Maleisië een nieuwe regering heeft, biedt allereerst kansen voor een gesprek. Daarnaast heeft de regering het onderzoek naar de ontvoeringen heropend en als laatste speelt de komst van een klokkenluider een rol.”

Een klokkenluider bij de politie meldde in mei dat de ontvoeringen van Koh en Che Mat geheime missies waren van een speciale eenheid van de politie. Dat zou betekenen dat de ontvoeringen een gecoördineerde actie waren onder gezag van de overheid en niet het werk van willekeurige criminelen die uit zijn op losgeld. De klokkenluider lijkt echter onder druk terug te zijn gekomen op zijn woorden. Daarom roept Open Doors de regering ook op om hem te beschermen. 

‘Klap in ons gezicht’

“Dat de klokkenluider zich heeft teruggetrokken, is wel een klap in ons gezicht”, zegt Ester. “Waarschijnlijk is die man onder druk gezet om zijn verklaring in te trekken.” Politiesergeant Shamzaini Mohd Daud ontkent nu dat hij ooit gezegd heeft dat een speciale politiemacht achter de ontvoeringen van Raymond Koh, Amri Che Mat, Joshua Hilmy en Ruth Sitepu zit. 

Twee dagen voordat Daud zijn verklaring introk, had de vrouw van activist Amri Che Mat bij de autoriteiten gepleit voor bescherming voor de sergeant. Volgens Kohs advocaat Gurdial Sing had sergeant Daud Che Mats vrouw benaderd met het verhaal ‘dat het een geheime operatie betrof door een geheime dienst van de politie, waarbij een aantal hoge politiefunctionarissen betrokken was’. Verondersteld wordt dat Amri is ontvoerd voor het verkondigen van sjiisme, een stroming binnen de islam, die in het overwegend soennitische Maleisië als een dwaalleer wordt beschouwd. Pastor Koh’s verdwijning zou te maken hebben met het feit dat hij met moslims sprak over zijn christelijk geloof. 

Nieuwe regering biedt kansen

Maleisië kreeg in mei een nieuwe regering en juist die vernieuwing grijpt Open Doors aan om actie te voeren. De oppositiepartijen behaalden de overwinning, waarmee een einde kwam aan het zestigjarig leiderschap van regeringspartij UMNO. Maleisië staat op de 23e plaats van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks uitbrengt. Ester: “Nu is de kans om bij de nieuwe regering voor het voetlicht te brengen dat ze goed moet zorgen voor de inwoners van hun land, onder wie deze vier ontvoerde Maleisiërs. Daar hoort wat ons betreft dan ook bij dat er gedegen onderzoek komt naar deze ontvoeringszaak.”

Gerelateerde nieuwsberichten