Noord-Korea - 11 september 2018

‘Leven in Noord-Korea lijkt op Orwell’s 1984’

Noord-Korea - Terwijl Noord-Korea afgelopen week haar 70-jarig bestaan vierde met een militaire parade, lijden christenen er nog steeds. De Koreaanse oorlog -die in 1950 begon- is nooit officieel geëindigd, de overheid controleert iedereen streng en de propaganda van voormalig leider Kim Il-sung duurt voort.

John Choi* -een christelijke mensenrechtenadvocaat die uit Noord-Korea is gevlucht- moet hierdoor denken aan 1984, een boek van George Orwell dat een afschrikwekkend toekomstbeeld schetst. Choi: “Het leven in Noord-Korea is zwaar. Er is vaak tekort aan eten, de stroom wordt afgesloten of er zijn tyfoons, overstromingen of andere natuurrampen. Voeg daaraan de schending van mensenrechten toe, het gebrek aan vrijheid en propaganda en je kunt zien waarom het leven in Noord-Korea lijkt op dat in 1984.”

Kort na de start van de Koreaanse oorlog kregen Noord-Koreaanse christenen drie opties: communist worden en hun geloof verloochenen, martelaar worden of ontsnappen naar Zuid-Korea. Volgens Choi hebben tussen 1946 en 1953 rond de 1,5 miljoen Noord-Koreanen (voornamelijk christenen) voor de laatste optie gekozen.

Tegelijkertijd worden onder het ‘goddelijke regime’ van de Kim-familie duizenden christenen naar concentratiekampen gestuurd omdat ze worden gezien als vijanden van het regime. Choi: “Velen zijn gevlucht, anderen werden gevangengenomen of gedood, maar er is een groep christenen die kon onderduiken. Dat is een echt Godswonder.”

Volgens Choi zitten er nu 50.000-70.000 christenen gevangen in Noord-Korea. Maar ondanks alles zijn Kim Il-sung en zijn opvolgers er niet in geslaagd om de christelijke kerk uit Noord-Korea te bannen.

* Schuilnaam

 

Gerelateerde nieuwsberichten